Under tisdagen riktades landets blickar mot Sävsjö sedan det framkommit att en kommunfullmäktigekandidat för Socialdemokraterna lagt ut falska uppgifter om Moderaterna och Sverigedemokraterna på Facebook.

Kommunpolitikern i Sävsjö framförde bland annat i FB-inlägget, som var skrivit på arabiska, att Moderaterna och Sverigedemokraterna medvetet vill skapa konflikter mellan muslimer och svenskar och att partierna vill stänga moskéer.

De båda utpekade partierna kallar det hela för en stor skandal och har från högsta nivå krävt att Socialdemokraterna omedelbart gör en utredning kring skandalen. Moderaterna i länet polisanmälde Socialdemokraterna på tisdagskvällen.

Relaterat: Sävsjös Socialdemokrater i medias blickfång – kandidat avgår

Socialdemokraterna i länet tog på tisdagen i ett pressmeddelande kraftigt avstånd från Sävsjö-politikerns inlägg på Facebook. Fullmäktigekandidaten avgick senare på kvällen.

Nu visar det sig att Socialdemokraterna har agerat från högsta nivå i skandalen. Aftonbladet uppger att partisekreteraren Lena Rådström Baastad och gruppledaren Anders Ygeman skickade ett skarpt formulerat brev till hela partiorganisationen på tisdagskvällen.

”Om något händer måste vi agera snabbt och resolut. Och om det sker något som gör att en kandidat inte längre uppbär vårt förtroende så ska det innebära att denne omedelbart lämnar sin kandidatur”, skriver bland annat S-topparna till partidistrikten.

Annons