Grundvattennivåerna i Aneby kommun ligger på mycket bättre nivåer just nu än vad de gjorde i början på juli i förra året.

– I nuläget finns inga överhängande problem. Vi skulle kunna femdubbla uttaget här i åsen utan problem, säger Jari Carlsson, VA-chef på Aneby miljö och vatten.

I Aneby kommun förbrukas mellan 700 och 800 kubikliter vatten per dygn. Men med kommunens nio vattentäkter av olika slag, till exempel sandfilter och bergbrunn, verkar inte sommaren som det ser ut just nu bli en större utmaning för centralorten.

– I södra Jularp håller vi på att driftsätta en brunn just nu. Den har en kapacitet på omkring 2 000 kubik om dagen, så bara den brunnen klarar mer än dubbla Aneby, säger Jari Carlsson och fortsätter:

– Samhället har en god kapacitet, i kombination med att flera har egna bevattningsanordningar. Sedan kanske det inte är lika bra ute i småbyarna.

Men samtidigt går det inte att garantera att det inte kommer att infalla ett bevattningsförbud i kommunen under sommaren.

– Det har jag ytterst svårt tro, men det går inte att spekulera i. För centralorten är det inga problem just nu och för småbyar ligger vi betydligt bättre till än förra året. I fjol rekommenderade vi att hålla igen på vattnet i kyrkbyar, och så började det regna till hösten och allt var frid och fröjd. Men man vet inte som sagt, om det håller på såhär i fyra månader då ligger vi dumt till i höst.

Annons

Så här kan du spara på vatten:

Fyll inte pool, badtunna eller spaanläggning med vatten från ett kommunalt vattenverk

An..

Så här kan du spara på vatten:

Fyll inte pool, badtunna eller spaanläggning med vatten från ett kommunalt vattenverk

Använd snålspolande munstycke på kranar och duschar

Ta korta duschar och stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig. En dusch på tre minuter motsvarar 36 liter.

Låt inte kranen rinna i onödan. För varje minut som kranen står och rinner går det åt sex liter vatten.

Stäng av kranen när du borstar tänderna. Om en familj på fyra personer gör det sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.

Ställ en fylld vattenkanna i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt

Diska och tvätta alltid med full maskin och välj eco-program. Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.

Tvätta bilen på en biltvätt som återvinner vattnet så gör man både vattensmarta och miljömässiga vinster

Samla upp vatten i duschen i väntan på varmvatten och återanvänd till att exempelvis trädgårdsbevattning, rengöring i hemmet och tvätta trädgårdsmöbler

När det är möjligt, använd regnvatten smart till trädgårdsbevattning och tvätta trädgårdmöbler

Källa: Amaq