På en pressträff på torsdagen presenterade Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) den nationella transportplanen som gäller satsningar mellan 2018-2029. Totalt rör det sig om satsningar på 622,5 miljarder kronor under de elva åren.

Den länge omdebatterade höghastighetsbanan ska nu börja byggas – men inte i Jönköpings län. Maxhastigheten på den nya järnvägen föreslås bli 250 km/h. I ett första skede vill Trafikverket satsa på att bygga tågsträckorna Göteborg-Borås, Järna-Linköping och Hässleholm-Lund.

I ett senare skede, alltså efter 2029, föreslår regeringen att det görs satsningar på att bygga ut järnvägen vid Tranås-Aneby-Jönköping. Den tredje byggetappen blir därefter Jönköping-Borås eller Jönköping-Hässleholm. Vilket av sträckorna blir är något som inte går att avgöra i dag, enligt Trafikverket.

Annons

Trafikverket påpekade under pressträffen att bygget av höghastighetsbanan har blivit tio miljarder billigare än vad som tidigare beräknades.

Utöver höghastighetsbanan så ska även järnvägen mellan Värnamo-Jönköping och Nässjö rustas upp.

På vägnätet vill regeringen prioritera satsningar på trafiksäkerhet på särskilt olycksdrabbade vägar. I Jönköpings län gäller det riksväg 26 och riksväg 40. Andra vägsträckor som pekas ut som olycksdrabbade och ingår i satsningen är E20 mellan Örebro och Göteborg och riksväg 25 i Kronobergs län.

Infrastrukturplanen prioriterar i övrigt mycket satsningar i norra Sverige. Bland de prioriterade projekten är byggandet av järnvägen Norrbotniabanan som ska gå mellan Umeå-Skellefteå-Luleå.

Även på flera vägar i Norrland är planen att trafiksäkerheten ska förbättras. Det gäller E4 mellan Hudiksvall och Luleå, E10 i Norrbotten och E14 i Västernorrlands län. Omfattande säkerhetssatsningar ska också göras på inlandsvägen, E45 från Västra Götaland upp till Jämtland. Där blev trafiksäkerheten väldigt omdebatterad efter att tre skolelever från Skene utanför Borås i våras omkom i en bussolycka på E45 utanför Sveg i Härjedalen.

Trafikverkets plan har nu överlämnats till regeringen och ska ut på remiss.