I Linköpings tingsrätt dömdes mannen som i december körde på och dödade en motionär på länsväg 134 mellan Österbymo och Rydsnäs till två år och åtta månaders fängelse för bland annat grovt vållande till annans död.

Göta hovrätt ändrar tingsrättens dom och dömer nu i stället mannen till tre års fängelse, en skärpning av straffet med fyra månader. I övrigt gäller tingsrättens domslut. Mannen förblir häktad tills fängelsestraffet kan verkställas.

Relaterat: Bilföraren fortsatt häktad efter dödsolyckan

Mannen har under hela processen stått fast vid att han aldrig insåg att han kört på en människa utan att han trodde han kört på ett djur.

Linköpings tingsrätt menade att mannen måste ha förstått att det kunde varit en människa, lika väl som ett djur, som han kört på. Mannen, som är i 40-årsåldern, fälldes på samtliga åtalspunkter av tingsrätten– grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, smitning från olycksplats, olovlig körning samt rattfylleri.

Relaterat: Man körde ihjäl välkänd Ydrebo – vill ha sänkt straff

Mannen överklagade genom sin advokat domen till Göta hovrätt som höll sin huvudförhandling i förra veckan. Nu på måndagsförmiddagen meddelades domen.

Annons