— Det är jätteroligt för all personal och alla inblandade, säger kommunens kostchef Kalle Tegenfeldt. Han basar över kommunens alla matområden inom skola, förskola och äldreomsorg. Smålands-Tidningen har uppmärksammat Matpatrullens bedömning av Anebys äldremat tidigare och kostchefen förklarar varför placeringen blev högre i år.

Köket på Furulidsskolan är produktionscentral för all matproduktion inom kommunen och där lagas cirka 1 100 portioner varje dag som skickas ut till skolor, förskolor, boenden och genom hemtjänst.

Annons

Köket använder sig av det så kallade Cook and chill- metoden, vilket innebär att maten lagas, snabbt kyls ner till mellan 0 och 3 grader för att sedan värmas upp innan servering.

— Förra året hade vi lite otur. Den dagen matpatrullen var på Druvan serverade vi stekt strömming för att bemöta de boendes önskemål. Det finns ju maträtter som passar bättre för den här metoden och de som kanske passar mindre bra. Det är samma kockar som lagar maten i år också, säger kostchefen.

Läs även: ”Anebymaten är oätlig”

För att hamna högre upp på Seniorernas lista har inte så stora förändringar gjorts, enligt Kalle Tegenfeldt.

— Vi är duktiga redan nu men har gjort små justeringar. Den stora skillnaden från förra året är att vi haft dubbla rätter så att man får välja när man äter på Druvan. Det går alltid att finslipa och förfina genom att fokusera på konsistens och kryddning. Granering och hur vi lägger upp maten är också viktigt, säger Kalle Tegenfeldt.

Han påpekar också att de små förändringarna även har gällt miljön inne på restaurangen.