De senaste siffrorna för 2017 när det gäller den ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekten av turismen i Eksjö kommun har presenterats och sammanställts av företaget Resurs. Lars Persson, destinationsutvecklare, berättar och jämför med 2012.

– Vi kan följa utvecklingen som är ganska tydlig på våra boendeanläggningar samt besöksmässigt. Det har varit en fantastisk utveckling de här åren. När det börjar gå bra får man inte slå sig till ro, utan man måste tagga upp, säger han.

Han berättar också om den kommunikations- och destinationsutvecklingsstrategi för 2017-2021, som kommunstyrelsen har antagit.

– Strategin är kommunövergripande och ska genomsyra alla sektorer i kommunen. Besöksnäringen påverkar alla sektorer. Nu har politiken, via den här strategin, pekat ut besöksnäringen som en av våra viktigaste näringsgrenar.

"Rikt föreningsliv"

271 miljoner kronor var den totala turistomsättningen för 2017, vilket genererade 190 årssysselsatta, främst inom logi och restaurang.

– Sen är det andra näringar som påverkas av det här, exempel livsmedelsaffärerna.

– Det är mycket folk här på sommaren, men vi är en ort som egentligen har en året runt-verksamhet besöksnäringsmässigt. Tack vare ett rikt föreningsliv så sker det mycket evenemang i Eksjö. Allt ifrån cykeltävlingar till musikframträdanden, nämner Lars Persson som exempel.

Mycket natur

Evelina Leander på Eksjö turistbyrå har haft kontakt med hotellen som berättar att 2018 har varit ett av de bättre åren.

Annons

– Det finns de som har haft det bästa året på många år. Vädret har säkert påverkat, att det är många som känner att de vill turista hemma i stället för att åka utomlands. Inomhusverksamheterna, som till exempel museum, har i stället gått ner.

När hon möter turisterna är det många som frågar om bra naturupplevelser, cykling och vandring. Till exempel Skurugata.

Vilken är den vanligaste frågan ni får?

– Det är vad de kan göra här. Vissa har ett hum om vad de vill göra. De kommer hit för att få tips och idéer om var de kan cykla och gå. Största delen är svenska besökare, därefter är det tyskar, holländare och danskar.

Cykla och vandra

Vilka är dina bästa tips?

– Är det naturupplevelse så tipsar vi om Skurugata och Skröle hie. När det gäller vandring där man vill gå en längre runda är det kanske Höglandsleden som är aktuell. Den sträcker sig över hela kommunen. Vi har flera leder som är utspridda över hela kommunen när det gäller cykling. Fiske är också stort. Vi har listor över alla sjöarna som vi tipsar om.