Ett nytt år är här och är dags att börja titta på statistiken för föregående år i antalet utryckning som Räddningstjänsten i Eksjö kommun har gjort. De finns det vissa punkter som sticker ut.

— På totalen har glädjande nog insatserna minskat med nästan 80 stycken sett till alla utryckningar, från 541 till 462. Då är de larm utanför kommungränsen inräknade också. 2016 var ett tråkigt toppår på det viset, säger Eksjö kommun räddningschef Micael Carlsson.

Fler onödiga brandlarm

Siffrorna för utryckningar som har skett i Eksjö kommun ser lite annorlunda ut. Där är skillnaden 42 larm färre 2017.

— Det man kan konstatera är att vi har en stadig ökning på onödiga automatiska brandlarm. Den är ganska markant, om man tittar redan på 2015 var det 114 som gick upp till 182 år 2016. Tyvärr låg det kvar där även förra året, då 189 stycken.

Han menar att många av larmen kommer från de boenden som tillkom under 2015, där nyanlända bor.

— En del av de boendena finns kvar och de genererar fortfarande en del onödiga larm. Vi har inte gjort någon lokal statistik över varför vi åker till dem, men det är väldigt mycket rökning och matlagning som utlöser larmen. Det kan hänga ihop med olika traditioner och kulturer, säger Carlsson.

En återställningsavgift

När ett så kallat onödigt automatiskt brandlarm utlöses ska en återställningsavgifts betalas. Det finns med i den överenskommelse som räddningstjänsten har med automatlarmsägarna.

Annons

— Visar det sig när vi kommer fram att larmet är onödigt, på grund av bristande underhåll, bristande rutiner eller slarv har vi rätt till en återställningsavgift för att vi har åkt ut och återställt larmet. Den höjdes 1 januari 2018 och ligger på 4 445 kronor.

Av de 189 automatlarmen utan brandtillbud är drygt 75 procent av dem onödiga, menar Carlsson.

— Glädjande nog har antalet larm om brand i byggnad minskat lite grann. Från att det var många 2016, 34 stycken, var antalet förra året nästan samma som 2015, 27 stycken. Det kan vara allt från det lilla tillbudet om kastrullen på spisen till det värsta vi har varit med om, Ciselören 2015.

Fler trafikolyckor

Några av bränderna som inträffade under hösten 2017 var på Vetlandavägen där en man i 95-årsåldern omkom i en lägenhetsbrand. I Ingatorp blev en villa övertänd, mitt i natten började det brinna i en lägenhet i Grevhagen samt en brand i en lägenhet i Mariannelund. Ett par bildbränder ägde rum i december.

— Vi hade ett olyckligt avslut på 2017 kan man säga. Hösten har varit lite svart på det viset, kommenterar Carlsson.

När det gäller trafikolyckor ser Micael Carlsson att det sker en viss ökning när det gäller trafikolyckor. Det är djurolyckorna som ökar, framförallt med vildsvin.

— Det blir kanske inte så stora personskador eftersom de oftast inte tar lika högt som en älg. Men däremot blir det rejäla skador på bilarna. Vi märker att de börjar öka i antal.

Stabil nivå

På stationerna i kommunen kan man också se några intressanta punkter. På stationen i Mariannelund ser det annorlunda ut när det gäller de automatiska brandlarmen, de har minskat antal från 40 till 27.

— Det beror väldigt tydligt på att vi har ett antal färre boenden i Mariannelundsområdet. Omvänt kan man säga om Hjältevad, där de här boendena finns kvar i Bruzaholm, säger Micael Carlsson.

Trafikolyckorna ligger ungefär på samma nivå som tidigare. De båda stationerna ligger på en stabil nivå med runt 60-70 utryckningar var.

LÄS MER: Man död efter lägenhetsbrand i Eksjö

LÄS MER: Villa övertänd - två personer till sjukhus

LÄS MER: Kvinna och hund räddade vid brand

LÄS MER: Larm om brand i flerfamiljhus

LÄS MER: Bil började brinna i Eksjö sent på kvällen