Skicket på ishallen i Eksjö, Storegårdshallen, har blivit allt sämre och kommunen har haft svårt att ha råd med de löpande underhållskostnaderna. Exempelvis fick NHL-stjärnan Niklas Hjalmarssons hockeyläger ställas in härom året då kommunen inte hade råd att bistå med is.

Frågan har varit om ishallen över huvud taget skulle ha en framtid i Eksjö.

— Kylaggregaten står bokstavligt talat och skriker och markplattan är ojämn vilket gör att vi måste ha tjockare is, och varje centimeter kostar energi. Vi har renoverat för ett antal hundra tusen kronor men det är nog en tidsfråga innan det blir ett riktigt haveri. Den står hela tiden och läcker pengar, säger kommunens fritidschef Stefan Hallberg om ishallen.

Ingen mer ammoniak

Annons

Nu kan man dock ha hittat en lösning. Ett nytt system, där man använder koldioxid istället för ammoniak för att kyla isen, har tagits fram vilket skulle kunna halvera driftskostnaderna för hallen som i dag är cirka en miljon kronor om året. Hittills används systemet bara i en enda ishall i Sverige, i Gimo, där man gjorde stora besparingar. Dock krävs en renovering och investering för mellan åtta och tio miljoner kronor.

— Dagens hall är verkligen inte energisnål. Om vi kan minska driftskostnaderna så mycket kan vi hitta pengar till investering. På sikt behöver det inte bli dyrare än i dag, säger Hallberg som nu ska äska pengar för ändamålet.

Mer miljötänk

Som en bonus till miljötänket, utöver energisnålhet och slopandet av ammoniaken, tittar man även på möjligheten att använda sjövatten istället för kranvatten till att spola isen.

— Det finns ingen hall i Sverige som gör det än, men i Kanada har jag förstått är det mer eller mindre en regel. Vi måste höra oss för hur de gör för att få isen vit, menar Hallberg.

Ett kulturarv

Målsättningen är att få till en renovering under nästa år.

— Dels handlar det om att tillfredsställa och förse en hockeyförening med en ändamålsenlig hall, och dels om att förvalta ett kulturarv där alla barn och unga får lära sig att åka skridskor i skolan. Utan hall tappar vi det, säger Hallberg.