I Jönköpings kommun är skulderna 652 miljoner kronor, vilket betyder 5 875 kronor i genomsnitt. Riksgenomsnitt ligger på cirka 8 000 kronor och länssnittet 6 017 kronor.

Annons

— Vi har slagit ihop skatteskulder och privata skulder för fysiska personer som hamnat hos kronofogden och jämfört med folkmängden i de olika länen och kommunerna, säger Kerstin Andersson, dataansvarig på Syna i ett pressmeddelande.

Mest skulder i Mullsjö

Skillnaderna inom länet är stora. Mullsjö har de högsta skulderna per invånare, 8 833 kronor, medan Habo hör till de minst skuldsatta kommunerna i Sverige med 3 365 kronor per invånare. I Vaggeryds kommun är den genomsnittsliga skulden 5 390 kronor.

— Bostadspriserna slår igenom i skulderna, förklarar Synas vd Karl Stjerna, liksom kontorspriserna för borgenärer. Storstadsmiljön har en mycket högre kostnadsbild över huvud taget och uppmanar till en skrytfaktor som inte återfinns i glesbygdslänen.

Över snittet

— En enda kommun i Jönköpings län ligger över riksgenomsnittet, det är verkligen väldigt bra, säger Karl Stjerna. På mindre orter slår ofta en eller två personer med väldigt stora skulder igenom mycket i statistiken. Men sammantaget är det inte särskilt många som har skulder hos kronofogden, det handlar om drygt fyra procent av befolkningen i hela landet.