På fredag kommer en mängd svenska handlare att lansera sin Black Friday-rea. Det amerikanska fenomenet med Black Friday började dyka upp inom svensk handel för ett antal år sedan.

Fakta: Det här är Black Friday

Black Friday härstammar från USA och namnet har sitt ursprung i att mycket försäljning gör at..

Fakta: Det här är Black Friday

Black Friday härstammar från USA och namnet har sitt ursprung i att mycket försäljning gör att handels röda siffror (negativa) övergår till att bli svarta (positiva).

I USA är Black Friday känt som en stor readag och det beror till stor del på att dagen infaller på en så kallad klämdag då många är lediga, även om dagen inte officiellt räknas som en helgdag. Black Friday brukar också räknas som startdatumet för julhandeln.

I USA firas varje år helgdagen Thanksgiving den fjärde torsdagen i november (i år nu på torsdag, den 23 november). Dagen efter Thanksgiving infaller Black Friday.

Jämförelsesajten Prisjakt konstaterar att det är lätt att bli lurad av de röda prislapparna som märks ut till Black Friday.

— Den genomsnittliga prisnedgången under förra årets Black Friday var faktiskt blygsamma 17 procent, säger Carl Vult von Steyern, Sverigechef på Prisjakt.

Annons

Black Friday har i omsättning inom handeln bara på några år blivit lika stor som årets mest klassiska readagar – mellandagsrean. Men alla priser går inte ned. Prisjakt konstaterar att 27 procent av de jämförda varorna har blivit dyrare jämfört med fjolårets Black Friday.

— Rean är en djungel och de röda prislapparna i butik är inte alltid så billiga som man kanske hoppas på. Det är därför man alltid ska prisjämföra innan man handlar, säger Carl Vult von Steyern.

Prisjakt konstaterar att ett vanligt handlarknep är att höja priset på en produkt en tid före Black Friday för att därefter kunna sänka priset och kalla det för ett reapris. Prisjakt rekommenderar att kunder jämför prisutvecklingen på varorna under en längre tid för att undvika att bli lurade. På hemsidan prisjakt.se är det möjligt att göra många olika prisjämförelser.

Prisjakt har även undersökt vilka varor det är störst möjlighet att kunna köpa till ett riktigt bra pris under Black Friday. Elektronik som datorer, högtalare och hörlurar konstateras vara mest fördelaktigt då prissänkningarna på de varorna kan vara så mycket som 49 procent.

Parfym, systemkameror och träningsskor räknas i sin tur som varor där priset i regel inte sänks så mycket. Där rekommenderar Prisjakt att det i stället kan vara bättre att vänta till mellandagsrean för att få köpa varorna till ett betydligt lägre pris.