— Inte alls. Det är bara roligt. Jag blir stoppad på gatan av folk som säger att vi gör ett bra program och som vill hälsa till GW, berättar programledaren strax innan hon ska föreläsa i Bälaryds kyrka under fredagskvällen.

Tillsammans med Leif GW Persson leder hon tv-programmet Veckans brott, och frågorna om honom är de vanligaste hon får svara på. Så, hurdan är han att jobba med då, Leif GW Persson?

”Han är äkta”

— Han är precis så som han verkar, och det tror jag är förklaringen till hans popularitet. Han är så okonstlad och sig själv. Han är äkta.

Annons

— Och det är jätteroligt att jobba med honom. Vi har lärt känna varandra genom åren men vi snackar aldrig ihop oss inför sändning. Jag vet inte vad han ska svara, samtidigt som jag försöker överraska och reta honom för att få dynamik, förklarar hon.

Intervjua politiker

Camilla Kvartoft, som även syns i tv-programmet Agenda, pratar också gärna om sin roll som journalist och utmaningarna som ligger i att exempelvis intervjua politiker.

— Politiker har sitt budskap och de äter tid. Som journalist måste man ha förberett sig, och det är viktigt hur man ställer frågorna. Man får inte vara otydlig utan måste veta vad man vill.

— Det är inte säkert att de vill eller kan svara på de svåraste frågorna, och då får vi inget svar. Men då har vi ändå gjort tydligt för publiken att man inte är beredd att ge svar.

Fördummad debatt

Rollen som journalist upplever hon på senare år också som än mer påpassad.

— Man måste verkligen kunna förklara hur man tänker, men det är ju egentligen bra. Sen finns också en aggressiv ton som jag tycker är tråkig. Ibland blir debatten lite väl förenklad och fördummad men det är ju vårt uppdrag att bidra med kunskap, fördjupning och förståelse.