Som tidningen tidigare berättat har det under våren gjorts en satsning som ska göra landsbygden tryggare. Sju byar som anses ligga för långt från tätorten har fått extra utbildning i räddningsinsatser som hjärt- och lungräddning samt brandskydd.

Utbildningen har ägt rum vid två tillfällen i varje by. Bälaryd är en de platser som omfattats av Säker by. Madeleine Magnfält är ordförande i bygdegårdsföreningen och mycket belåten.

— Projektet är mycket uppskattat, folk är väldigt nöjda. Det gäller till exempel den pedagogiska genomgången av hjärt- och lungräddning, säger hon.

Annons

Grannsamverkan mot brott har varit den del av utbildningen. Den har fått bygdegårdsföreningen att agera. Nu planeras det för ett samarbete för att förhindra brottslighet i en del av kommunen som på senare år varit rätt hårt drabbad av inbrott.

— Visst har vi pratat om detta tidigare, men Säker by gav oss verkligen en puff. Jag är övertygad om grannsamverkan blir av.

Tanken är att kyrkbyn, som består av ett 20-tal hushåll, ska bilda en grupp. I övrigt tänker sig Madeleine Magnfält att Bälaryds socken delas upp i 7-8 områden.

— Vi ska ragga folk, som i sin tur får kontakta sina grannar.

Hon hoppas att grannsamverkan mot brott kan komma i gång till hösten, med ett inledande möte. Till det ska bland annat polisen bjudas in.

Nämnas kan att alla byar i projektet har fått en hjärtstartare som ska vara tillgänglig för alla. Eftersom bygdegårdsföreningen i Bälaryd redan har en väljer man att placera den från Säker by vid kyrkan. Det blir i det nybyggda lilla huset med toalett.