Lennart är en försynt och lågmäld person, så när det slinker ur honom att historiker som Herman Lindqvist och Peter Englund (akademiledamot) så sent som på 90-talet hävdade något som han inte finner några belägg för, då tillägger han genast:

– Men det behöver du kanske inte skriva. . .

Joho! Visst är det lite roligt att Lennart, speciallärare från Bodafors som började läsa historia på universitet när han blev pensionär, vågar sticka upp mot de riktigt kända.

Att Sveriges förlust av Bornholm skulle ha något att göra med Johan Printzenskölds grymma välde, som de har sagt, tror han inte alls på, så var det inte, säger han. I forskningen hittar han inga belägg för det, tvärtom.

– Danskarna har grävt väldigt noga, tillägger han.

Sköts på gatan

Printzensköld som på kungens uppdrag skulle sköta Bornholm tog inte makten med vapen, hävdar Lennart:

– Utan med hyfsat och mänskligt bemötande. Nationalismen som vi känner den i dag fanns inte på 1600-talet, mer än hos dem som tjänade kungen med penna, gärning och svärd. De andra hade full gärning för sitt dagliga bröd.

Annons

När Bornholmare gjorde uppror mot svenskarnas företrädare, släpade ut och sköt Johan Printzensköld på öppen gata, då var det mer ett uttryck för att de var rädda för förändringar, menar Lennart.

– Printzensköld drev in mindre skatt 1658 än danskarna gjorde året innan och året efter, tillägger han.

Vem har hört annat än på sin höjd något i förbifarten i skolorna i Nässjö kommun eller i samhället i övrigt om Johan Printzensköld?

Lennart har funderat:

– Varför glöms vissa personer bort i historien? Skämdes de i bygden över honom? Hur togs det emot av hans officerskollegor att Bornholm mistes?

– Hade han fått en skvadron ryttare som han bad kungen om hade kanske Bornholm varit svenskt i dag. Efteråt behövde de en syndabock. . .

Lennart har suttit i Norra Sandsjö kyrka i söndagsskola och som konfirmand och tittat på Printzenskölds epitafium, minnestavla. Han har till och med bott på Prinsnäs några år under sin uppväxt. Men aldrig att någon berättade ett ord.

Boksläpp i dag

Prinsnäs, Hårdanäs, Havsjö - namnen i bygden har koppling till Printzensköld. I dag, lördag berättar Lennart mer för inbjudna när han har boksläpp på ”Johan Printzensköld och Bornholm 1658”. Det började som en C-uppsats men han kunde inte släppa ämnet. Sandsjö hembygdsförening säljer den.