Boendet riktar sig till vuxna personer från 21 år med psykiska funktionsnedsättningar. De har 12 platser där personen får bo i en egen tvårumslägenhet på 40 kvadratmeter. Det finns gemensamma utrymmen som matsal, vardagsrum, tvättstuga och uteplats.

Varje vecka anordnas det aktiviteter som kunderna själva får välja om de vill delta i eller inte. Det kan vara utflykt, följa med till gymmet eller laga mat. Man satsar också mycket på att få en fungerande sysselsättning för de som bor där i något man kallar arbetsgemenskap. En fungerande sysselsättning är en viktig del i att få en fungerande vardag för de som bor på Ekoxen.

Annons

— Många som kommer hit har inte bott själva. De har kanske misslyckats innan och här kan de få chansen att lyckas. Här finns det personal dygnet runt och de kan få det lite extra stödet, berättar Annica Josefsson, teamledare, eller samordnare som hon hellre kallar sig.

Höns i trädgården

I februari började de första kunderna flytta in men de är inte de enda gästerna som har fått ett nyrenoverat hem. I trädgården på baksidan bor de fyra hönsen, Svea, Berit, Lisa och Lotta, i en hönsgård som personalen och kunderna har byggt ihop.

Annica som själv har ett ganska stort intresse för höns bestämde sig för att det kunde passa på Ekoxen. Då det inte går att ha andra djur passar höns utomhus bra, för att undvika allergier.

En trygghet

På Ekoxen finns det sju heltidstjänster och en vikarietjänst på 60 procent samt tillgång till sjuksköterska, psykiater och andra professioner.

— Vi har alltid tre personal dagtid och sen har vi sjuksköterska som arbetar här. Det finns alltid en vaken på natten. Det finns alltid någon att tillgå. Man ska känna en trygghet här, säger Josefsson.