Marianne Nordström har tittat på polisens dokument från insatsen. På fredagen beslutade hon att inleda en förundersökning om polisens insats och ifall den kunde ha genomförts på ett annat sätt, något som SVT Jönköping var först med att skriva.

– Jag har beslutat att inleda en förundersökning om tjänstefel eller grovt tjänstefel, säger Marianne Nordström till JP.

I nuläget har hon ingen aning om hur lång tid förundersökningen kommer att ta men hon säger att det finns skäl att titta på det här fallet.

– Det är en kvinna som dött och två barn som fått förfrysningsskador och eftersom polisens uppgift är att skydda liv så behöver man titta på om de följt sina regler och föreskrifter.

Några detaljer kan dock inte Marianne Nordström gå in på kring vad förundersökningen kommer att granska.

– Det är förundersökningssekretess eftersom det kan vara men för utredningen om jag går in på sådana detaljer, säger hon.

Kvinnan bodde på asylboendet Ljunga park och försvann onsdagen den 28 februari. Kvinnan och hennes två barn, en son och en dotter, lämnar asylboendet under en av vinterns kallaste dagar utan vinterkläder och skor.

Annons

Sonen hittades i en snödriva strax efter klockan två på dagen, vilket påbörjade en massiv sökinsats efter kvinnan och dottern.

LÄS MER: Gåtfulla tragedin: Här hittades kvinnan – barnen överlevde

LÄS MER: Sävsjötragedin: Flera hundpatruller i tjänst men ingen kontaktades

Ett halvt dygn senare hittas kvinnan och dottern svårt köldskadade och kvinnan avlider senare på Höglandssjukhuset. När kvinnan och dottern till slut hittas är de ungefär 250 meter från där de senast sågs.

Polisen i Jönköpings län utreds nu för brott. OBS! Bilden är en temabild och har inget med artikeln att göra.

Polisens sökinsats efter kvinnan och dottern har fått mycket kritik både internt och av såväl mannen som hittade sonen som av räddningstjänsten i Sävsjö som hade kunnat ansluta till sökinsatsen i ett tidigt skede.

LÄS MER: Polischefen: ”Vi har flera poliser som inte mår bra av hur det slutade