JP rapporterade tidigare i veckan om sabotage i bland annat Gränna, Habo och Tabergsdalen. På flera av ställena gick sabotagen ut på att spreja "SD2018".

– Jag har pratat både med moderater, socialdemokrater och centerpartister som har upplevt det här, säger Kristian Aronsson (SD) och fortsätter:

– Jag har sagt att det är ytterst beklagligt att det har skett och det är någon som inte förstår vad demokrati är som har gjort det. Det är givetvis inget vi står bakom på något sätt.

Relaterat: Konspirationen efter valsabotaget – flera partier utsatta: "Det känns som det är organiserat"

Kristian Aronsson tror dock att det är sympatisörer till hans parti som har gjort det här.

– Jag har hört en del konspirationsteorier om att det skulle vara yttersta vänstern som har gjort det för att ändå vi ska få skulden för det, men jag befarar att det är en svans som vi har som har gjort det.

Tänker ni gå ut i era kanaler och ta avstånd från de här människorna och uppmana dem att sluta spreja er partibeteckning på andras skyltar? Kan ni agera på något sätt?

– Vi kan lägga ut det i vår Facebookgrupp och skriva om det. De viktigaste lagarna vi har är de om åsikts- och yttrandefrihet. Man åsidosätter ju det när man hindrar andra från att föra ut sitt budskap, det är helt förkastligt, säger Kristian Aronsson.

Annons

Några timmar efter JP:s samtal med Kristian Aronsson har partiet publicerat ett inlägg på Facebook om vandaliseringen.

"God kväll alla sverigedemokrater, hör ni någon som tycker det är kul att vandalisera andra partiers valaffischer förklara då att det inte gynnar partiet utan snarare tvärtom. Sprid detta budskap!", skriver Sverigedemokraterna i Jönköping på sin Facebooksida.

Kristian Aronsson har själv varit ute och satt upp skyltar och affischer och sett skadegörelsen med egna ögon.

– Jag tar fruktansvärt illa vid mig själv. Man skämdes för att sätta upp sina egna affischer när någon hade varit och gjort detta innan.

Relaterat: Konspirationen efter valsabotaget – flera partier utsatta: "Det känns som det är organiserat"