Bland de första banden spelade gruppen Face it från Jönköping, och förutom att ha med sig grym energi hade de även med familj och vänner som support.

— Det känns kul och bra att se dem framträda här, säger Ulrika, mamma till gitarristen Felix Hult.

Det var första gången som Face it spelade på Eksjö Stadsfest och bandets sångerska, Elvira Lundahl, berättade efteråt att det kändes jättebra.

— I höst blir det att satsa på att få ut ett album, säger Elvira Lundahl.

Vid den södra ingången till festivalen stannade folk upp för att lyssna på country och inspirerade toner från No horses. På lilla torget spelade Hanna Järver elektroniska och poppiga låtar inför en liten publik, men allt eftersom slöt fler upp på avstånd.

– Vårt mål är att försöka se så mycket som möjligt och helst något nytt också. Hanna Järver är en sådan vi inte riktigt vet vem det är sedan innan men som vi tänkte upptäcka nu, säger Elina Roos som stod längst fram i publiken tillsammans med kompisarna Emma och Sofia Winkler.

Latinamerikanska toner från Team Cubania strömmade från scenen Forssellska gården, och två dansörer bjöd på fantastisk dans. Sångerskan uppmanade publiken till att komma närmare och ansluta sig till dansen.

När det var dags för Lill Lindfors uppträdande var det så packat med folk att värden flertal gånger fick be publiken om att komma närmare och "klämma ihop sig". Det var en salig blandning som avgjorde publiken, med barn som lekte i sandlådan och äldre damer och herrar som stod förväntansfullt i gräset framför scenen.

— Hjärtligt välkomna! Regnet har slutat och vi har en så fin sommarkväll här, låt oss nu ta vara på det, säger Lill Lindfors efter sin entré på scen.

Talade öppet

Framåt kvällen var det dags för Linnea Henriksson att inta festivalens största scen. Det är slutet på hennes turné och hon berättade hur hon vill avrundar den på bästa sätt i Eksjö.

Annons

— Det finns ingen heder i att stå här själv om ni bara iakttar, så låt oss göra det tillsammans. Gör jag, så gör ni! uppmanade sångerskan publiken.

Under spelningen delade Linnea även med sig av privata historier ur sitt liv som har återspeglat sig i hennes musik och text. Det är svek, hjärtekross och känslan av att vara totalt förnedrad som hon öppet berättade om.

— Men jag är tacksam för att jag kunnat skriva av mig. Mina låtar har fått stå för alla känslor, säger Linnea innan låten "Mitt rum i ditt hjärta".

Mycket folk

När det var dags för Jumper att stiga upp på lilla scenen stod det helt klart att bandet skulle ha haft en större scen – för publiken var nämligen stor. Havet av åhörare stäckte sig långt utanför det avspärrade scenområdet i hopp om att få en glimt av popsuccén som bildades på 90-talet, slutade vid millennieskiftet och som återförenades i år. Trångt och svettigt var ledorden – nästan som "Tapetklister".

Samtidigt som Jumper spelade sökte sig en lite äldre publik tjugo meter bort för att höra Vårat Gäng spela en kompott av jazz, schlager, visor och "gammaltjo" på Åbroscenen. Scenen är stadsfestens minsting men lyckades ändå dra till sig en hel del folk under kvällen.

På trädäcket satt en liten och avslappnad publik senare framåt kvällen. Där stod den lokala förmågan Martin Forsell från Nässjö och spelade i skenet av den stora discolampan på plats. Längs med gatorna var det tätt med folk, och lördagskvällen såg ut att ha lockat många fler än fredagens spelningar. Konst visades upp i butikfönster och för köpsugna fanns det att köpa allt från popcorn till skor.

Finskt ös

Publikhavet fylldes successivt på Stora torget när det var dags för det finska bandet Steve 'N' Seagulls spelning. Festivalbesökaren Jocke Diket hade sett dem spela tidigare och kunde klart förklara in i minsta detalj om hur deras inmarsch skulle te sig.

— Deras show är en upplevelse, det är simpelt men väldigt säreget, säger Jocke Diket.

Och visst hade han rätt, för in kom bandet på traktor och med rävluva, med ett hejvilt hurrande från publiken till svars.

När Luleåsångaren med det finska efternamnet, Hurula, tog ton fanns det många fans i publiken som sjöng med. Punk, pop och riktigt festivalös möttes med flera händer i luften. Längs med gatorna var det fullt av människor som var redo att festa långt in på natten. I alla fall tills Ugglas toner satte punkt för årets festival.

– Uggla, han är bra, men Lill Lindfors! Vilken show hon bjöd på. Hon är ingen favorit i vanliga fall men hon är en sann underhållare, säger Mait Pirbrant som var nöjd mer årets stadsfest när hon passerade ut ur festivalområdet.