Berg-och-dal-banan Valkyria har förberetts under ett antal år och har kostat omkring 300 miljoner kronor att bygga, enligt Göteborgs-Posten. Det blir Lisebergs dyraste attraktion någonsin.

Annons

Det exakta öppningsdatumet har ännu inte kunnat fastställas. Lisebergs ledning nöjer sig än så länge med att säga att öppningen av Valkyria sker någon gång under sommaren 2018.

Den som vill åka Valkyria bör inte vara lättskrämd av höga höjder eller höga farter. Berg-och-dal-banans mest läskiga del är tveklöst det så kallade "vertikala dropp" som innebär ett fall rakt nedåt i 50 meter i en fart av 105 km/h. Inte nog med det – innan det är dags att falla ned i "avgrunden" så kommer berg-och-dal-banan att stanna upp i ett antal sekunder för att särskilt öka adrenalinpåslaget bland passagerarna.

Namnet Valkyria härstammar från den nordiska mytologin. Valkyrior var krigarkvinnor och andeväsen som i krig bland annat valde ut de som skulle dö i strid. Sedan tidigare har Liseberg flera andra åkattraktioner med kopplingar till den nordiska mytologin som Balder och Loke.

FOTNOT: Här kan du kolla in ett "provåk" med Valkyria.