FOLKRACE Semesterracet i Vimmerby har för många blivit en årlig tradition. Och tävlingen som startade för 34 år sedan lockar flera lokala förare.

– Det var gott, jag brukar ju vara med i toppen och slåss, säger Eksjöföraren Ove Karlsson, efter att ha vunnit sitt första lopp i Veteranklassen.

Men innan Karlsson gav sig ut för heat nummer två krävdes några justeringar på bilen.

– En tennhatt åkte av när jag hade ett halvt varv kvar men jag har en son som fixar det så det är inga problem, säger han.

Och att bilen gick bra var något som skulle visa sig. I Oves andra lopp blev det en ny heatseger.

Och denna gång i stor stil med ledning från start till mål.

– Nu är jag nöjd. Jag fick till det i starten med. Jag körde på säkerhet, fy fasen vad gott, säger en glad Ove.

"Jag vill vinna"

Annons

En annan förare som inledde lika bra var Ydre MK-föraren Ramona Krantz. Hon avslutade sitt första lopp på topp och det fanns ingen tvekan om vad målet med dagen var.

– Jag vill vinna, säger hon och fortsätter:

– Jag är lite mer nervös än vanligt men bilen går bra, så det är bara upp till mig.

Lite av nervositeten kanske ligger i tävlingens storlek, även om det är något som också uppskattas bland förarna.

– Det är döhäftigt. 2006 var jag i A-final och då får man ju åka på släpkärran runt banan och ta emot allt, säger 32- åringen.

Andra heatet blev dock långt ifrån vad Ramona hade tänkt sig. Ydretjejen tvingades nämligen avbryta efter att ha åkt på en svart flagg.

– En svart flagg är ju det sämsta man kan ha. Jag själv kände inte att det var en svart flagg men domarna dömer ju och då får man acceptera det, bara man får en förklaring.

Fick du det?

– Jag gick och frågade och då sa de att jag hade vänt en bil och föst henne framför mig. Då får man ta det, även om jag inte upplevde det så. Så är det i sporten.

Den svarta flaggen innebar att det inte blev någon final och därmed försvann även vinstchanserna.

– Det känns skitsurt, jag sa att nu skiter jag i att köra men då tycker de att jag ska köra. Jag hoppas på en heatseger till och 14 poäng, avslutar hon.