Anita Wigren visar upp den ståtliga fuxen som som i augusti månad ska flytta till Ridskolan Strömsholm för att under ett års tid utbildas för att bli en de 75-tal hästar som ingår i den beridna högvakten i Stockholm.

  – Han är stor och så snäll, så snäll. Och cool, konstaterar hon.

Det är Svens temperament som gör att han passar in med de andra hästarna i högvakten. Samtliga är av rasen fux med sitt rödaktiga skinn. Det var ryttaren Viktoria Almgren från Värnamo, som träffat S(e)ven, som tyckte att han skulle passa i högvakten.

Ett fåtal nya hästar köps in varje år. Representanter från stiftelsen den Beridna Högvakten har varit på plats i Värnamo och tittat på S(e)ven som de föll för. När hästen röntgades blev betyget ”utan anmärkning”.

 – Det är viktigt att benen håller när de ska gå så mycket på asfalt, säger Anita Wigren.

Det är Stiftelsen för den Beridna Högvakten som äger de hästar som ingår i vaktparaden och vakten. För att genomföra en beriden vaktparad behövs cirka 50 hästar. Vid speciellt högtidliga statsceremoniella tillfällen såsom Riksdagens högtidliga öppnande, Nationaldagen och statsbesök rids kortege.

Enligt avtal med försvarsmakten ska Stiftelsen för den Beridna Högvakten tillhandahålla cirka 75 brukbara hästar. Ett sjuttiotal är uppstallade på Kavallerikasern medan cirka fem äldre hästar är utackorderade i främst Stockholmstrakten – reserver om någon av de ordinarie skulle skadas eller drabbas av sjukdom. 

Annons

En gammal tradition inom kavalleriet är att alla hästar födda ett visst år ska ha ett namn som börjar på en viss bokstav. Det betyder att S(e)ven kommer att byta namn.