– Det blir turnépremiär i Vetlanda. Sen blir det 45-tal föreställningar runt om i Sverige, berättar trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Föreställningen som han nu tar utomhus hade premiär på teater Aftonstjärnan i Göteborg i oktober förra året. Då blev det 40 fullsatta föreställningar. Nu ska han ut i Folkparkssverige med samma koncept.

– Det blir två akter med paus och jag hoppas folk kommer och tittar. Det är ju utomhus så förhoppningsvis blir det fint väder.

I 20 års tid har han bjudit på varieté på Liseberg men sedan två år tillbaka i tiden är det slut med det. Något han kommer att ta upp i föreställningen som har många namn.

– Carl Einar på turné. Eller Kvalificerat nonsens på toppklassnivå. Eller Carl Einar Häckner – en isbjörnssaga. Det beror på vad det är.

– Jag börjar med en prolog och slutar med en epilog. Däremellan blir det oförutsägbara kopplingar med slapsticks, trolleri och sånger. En frågeställning som jag pratar om är det viktigaste och det finaste som finns. Att vara människa, vad är det, vad är det viktigaste? Jag kommer fram till något där, säger Häckner.

Isbjörnen använder han som metafor. För att beskriva människan och känslor.

– Isbjörnar alstrar sin värme. Man kan aldrig se hur en isbjörn mår utan de har alltid samma uttryck. Om den är hungrig, trött eller älskar någon. Det är bara vi människor som behöver värme.

Annons

Kommer publiken att känna sig uppvärmd efter din föreställning?

– Ja det hoppas jag, att den ska känna sig berörd. Framförallt ska man garva. Det här är käftsmällsunderhållning där det finns några sköra moment, berättar Häckner.

Föreställningen riktar sig från tio år upp till hundra menar han.

– Det är absolut inte en barnföreställning men barn som går med vuxna får ändå ut något av den. Jag kommer bjuda på mentala trick och ett otroligt bollnummer. Jag gör underhållning av olika ämnen som jag är nyfiken på. Underhållning för mig är att underhålla människor, precis som en bil behöver underhållning.

Vad känner du till om Vetlanda?

– Lena Philipsson. Hoppas hon kommer, jag är ett big fan och tycker hon är bra. Och så vet jag att Vetlanda ligger i Småland.

Där har han framträtt många gånger under sin långa karriär men faktiskt aldrig i Vetlanda. Förrän nu – fredagen den 17 augusti.