Det var under augusti månad som man började kunna följa byggnationen. Färdiga ytterväggar till villor levererades och monterades på plats.

Elementen tillverkas av ett företag i Ljungby på beställning av Pålssons Bygg AB, Huskvarna, som därefter inreder husen invändigt med snickare på plats. De är fyra, fem för tillfället. Byggnationen har dock varit större arbetsplats än så. Tidigare i år gjordes husgrunderna och snickare och VVS-personal kommer i ett senare skede.

Projektchef för bygget är Peter Andersson. Han berättar att villorna såldes snabbt när de kom ut på marknaden. Ett hus kostar cirka tre miljoner kronor.

Så blir det

Med byggnationen kan man nu få en uppfattning om hur enplansvillorna kommer att se ut. Husen får ett lätt sluttande sedumtak. Växtligheten på taket är i det närmaste underhållsfri och utgör ett hållbart och miljövänligt val som genererar mindre koldioxid.

— Växter förbrukar koldioxid och avger syre. Det är vanligt med sedumtak i större städer i dag.

Det fungerar även ljuddämpande och har en isolerande effekt mot kyla som minskar behovet av uppvärmning enligt Andersson.

Pålssons Bygg AB har tidigare rest hus i Nässjö med tak av den här modellen. Tre hus ligger i forna Folkets Park.

Annons

— Där har vi fem villatomter kvar att sälja, men när försäljningen startar kan jag inte säga idag.

Små tomter

I kvarteret Gambrinus, som Bryggeritomten egentligen heter, byggs husen nära varandra. Det ger små trädgårdar, men här finns utrymme för uteplats och som nämnts carport och förråd.

— De är cirka 100 kvadratmeter i storlek. Det motsvarar tre rum och kök, med möjlighet till ett fjärde rum om man vill ha det, säger Peter Andersson.

Husens fasader kläs med vitmålad panel. Carportar och förråd målas svarta.

Öppen planlösning

Peter Andersson framhåller öppna och lättstädade rumslösningar, köket ligger i anslutning till vardagsrummet.

— Folk vill ha det så. Det ska finnas gott om plats för gemenskap, matlagning och andra aktiviteter, säger han.

Villans köksö är tänkt att bli en naturlig samlingspunkt i hemmet som kan användas för servering till vardag och fest.

Rummet har stora fönsterpartier ut mot Ingsbergssjön.

Ett badrum med badkar, WC och handfat kompletteras av ett kombinerat klädvårdsrum med dusch, WC, handfat, tvättpelare och tvättbänk med ho.

Husen kommer att värmas upp med frånluftsvärmepump.

Fler projekt

Peter Andersson säger att inflyttning i de åtta husen kan ske under maj, juni nästa år.

Byggbolaget har tidigare rest liknande hus i Barnarp, Jönköping.

Huskvarnaföretaget startade under 70-talet, men det är först sedan år 2006 som Pålssons Bygg bygger villor i egen regi. Även större flerbostadshus är pågående projekt som man har både i Hovslätt, Jönköping, och centralt i Tranås.