— När huset byggdes för fem år sedan köpte vi samtidigt andelar i en förening som äger vindkraftverk. Men vi behöver inte de 20 000 kilowattimmar el som produceras, säger fastighetsägaren Ola Stålebrink som jobbar på Avia.

Så, för att komplettera energiförsörjningen, använder sig företaget sedan den 10 februari av 40 solpaneler som max kan generera 10 000 kilowattimmar el under soliga dagar.

Tro det eller inte men el kommer att genereras från solcellerna även i grått väder och dagar då snön ligger tung på taket.

Elen är ren

Soliga dagar kommer det att bli överskott på el. Överskottselen kommer sedan att säljas på marknaden.

Annons

— Vi kommer få elen såld eftersom att den är ren (el som består av solkraft, vindkraft och vattenkraft), säger Ola Stålebrink, som har ett stort intresse för teknik och energilösningar och har gått och funderat på solceller länge.

— Jag kände att det var dags nu och tanken är att solenergin ska stå för 30-40 procent av försörjningen på årsbasis, resten utgörs av vindkraft.

"Måste ta ansvar"

Vidare menar Ola Stålebrink att det ligger i tiden att som företag vara självförsörjande.

— Jag tror på en mix av energikällor, solen lyser inte jämt och vinden blåser inte hela tiden. Företag måste ta ett större ansvar nu miljömässigt och det handlar inte bara om energiförsörjningen utan också det företagen producerar.

Klimatet tillåter inte

Där ligger Aviahuset i framkant med installerade halogenlampor som drar mindre energi, bergvärme och kyla till lokalen som hämtas från berggrunden. Företaget följer med i utvecklingen helt enkelt.

Att i framtiden uteslutande leva på solenergi är enligt Ola Stålebrink inte möjligt.

— Nej, klimatet tillåter inte det utan jag tror som sagt på en mix.