ÄVEN EN kvinna i 40-årsåldern, som har en medfödd ryggmärgsskada, har fått ett godkännande.

Det är ett historiskt beslut som markerar en ny syn på cannabis - från ondgörare till välgörare (eller åtminstone i vissa fall).

Andreas Thörn hade länge kämpat för sin rätt att få använda cannabis då den mildrar hans svåra nervsmärtor.

Som 15-åring var Thörn med om en mc-olycka där han bröt nacken och blev förlamad. Han provade länge vanliga läkemedel, till och med morfinpreparat, men de fungerade inte utan gav bieffekter.

Till slut provade han att odla cannabisplantan. Det fungerade.

"Motivationen var att jag äntligen hade hittat ett sätt att ha en dräglig vardag, till och med förbättra min vardag", säger Andreas Thörn till tidningen Café (13/2).

LÄKEMEDELSVERKETS beslut är en lättnad för de som befinner sig i samma situation som Andreas Thörn.

Det är lätt att vara dömande och avfärda droger som cannabis för medicinskt bruk när man själv inte lider av konstant smärta.

"Det finns andra droger och smärtstillande på marknaden", kanske någon hävdar. Men dessa kanske inte fungerar för alla.

Motståndet mot användning av cannabis för medicinskt bruk är absurt.

Annons

De som lider kommer ändå att göra allt för att lindra sin smärta då desperation är en stark drivkraft. Dessa personer ska inte göras till kriminella bara för att de vill leva ett vanligt liv.

Om cannabis kan användas till ett gott syfte, där svårt sjuka människor får hjälp, borde det vara fritt fram.

BESLUTET kan verka som ett stort steg, men det har en fundamental begränsning då det inte gäller för en generell användning.

För Vaggerydsbon Jens Waldmann, som själv har haft tät kontakt med Andreas Thörn, leder beslutet ingenvart.

"Grejen är att vi behöver cannabis av olika orsaker – därför förändrar det här beslutet ingenting för mig", säger han till tidningen.

Waldmann blev själv känd för några år sedan då han dömdes till samhälltjänst och villkorlig dom efter att polisen hade hittat 125 gram cannabis hemma hos honom.

Anledningen till Waldmanns konsumtion av cannabis, enligt honom själv, är att det var ett sätt för honom att behandla sin ångest och sina återkommande depressioner.

CANNABIS kan mildra smärtan i allt från migrän till muskelsjukdomar.

I vissa fall finns det andra läkemedel som fungerar bättre, men i andra fall, som med Thörn, är det det enda alternativet för ett drägligt liv.

Jens Waldmann upplever samma sak.

"Hade jag inte rökt marijuana hade jag inte varit den person jag är i dag med familj och eget företag", sa han till Jönköpings-Posten för två år sedan.

Betyder det att cannabis är en mirakelkur?

Nej, inte alls. Men det kan hjälpa, och det ska vara tillåtet för människor att använda det som ett alternativ, utan att skambeläggas eller behandlas som brottslingar.

Läs mer: "Cannabis på recept är ett viktigt steg"