Ett antal sjukhus i Sverige har drabbats av en stöldvåg den senaste tiden.

Det började i höstas då ett tiotal dyrbara endoskopiinstrument stals på Norrtälje sjukhus.

I juni år stals det tolv endoskopiinstrument på Karlskoga lasarett. Och i helgen stals över 40 instrument på Universitetssjukhuset i Linköping och Karolinska sjukhuset i Solna.

Inom loppet av nio månader har det totalt stulits 69 endoskopiinstrument med kringutrustning från fyra sjukhus till ett värde av runt 28 miljoner kronor. Det rapporterar Ekot på Sveriges Radio.

Polisen varnar

Polisens Nationella operativa avdelning, NOA, undersöker nu de här brotten. Det är oklart hur stölderna har gått till.

Samtliga tre sjukhus i Region Jönköping, Länssjukhuset Ryhov, Höglandssjukhuset i Eksjö och Värnamo sjukhus, har agerat.

– Vi fick varningar om de här stölderna från tillverkaren i måndags och sedan även från polisens nationella operativa avdelning. Nu har vi vidtagit säkerhetsåtgärder på alla länssjukhusen, säger Andreas Persson, tillförordnad sjukvårdsdirektör i Region Jönköping.

På Värnamo sjukhus höjde man säkerheten på torsdagsförmiddagen på kirurgkliniken och urologen.

Satt i nya lås

Annons

Det är på de avdelningarna man använder endoskopiinstrumenten på Värnamo sjukhus.

– Vi har satt i nya lås på alla garderober och skåp i undersökningsrummen på kirurgen och urologen där vi förvarar de här stöldbegärliga instrumenten, förklarar Marianne Johansson, biträdande verksamhetschef för kirurgklinikerna i Region Jönköping.

Endoskopi betyder att man tittar in i kroppens organ och hålrum med ett särskilt instrument. Med blotta ögat kan man se hur det ser ut från insidan och man kan ta vävnadsprover, biopsier, med hjälp av endoskopi.

På Universitetssjukhuset i Linköping tvingades man lämna återbud till 100 patienter på grund av stölden av instrumenten.

– De här instrumenten kostar ju stora summor och det kan få allvarliga konsekvenser om de blir stulna. Det kan betyda att undersökningar där man kan upptäcka allvarliga sjukdomar får ställas in och att operationer får ställas in, säger Marianne Johansson.

Colombianska knarksmugglare

Det är inte bara Sverige som har drabbats av den här typen av stölder.

I flera länder i Europa har sjuhus utsatts för liknande stölder den senaste fyra åren.

Bland annat i Grekland, Litauen, Luxemburg, Spanien, Tyskland, Österrike, Tjeckien, Polen, Italien och Frankrike.

Grekisk polis misstänker att ett colombianskt kriminellt gäng ligger bakom stölderna av dyr utrustning från fyra sjukhus i Aten.

Tre colombianer misstänks för brotten som skett i maj, uppger Ekot.

Enligt polisen vill knarksmugglare ha utrustningen för att kunna se att de som sväljer små paket med narkotika för att smuggla det, verkligen har gjort så.

Polisens Nationella avdelning, NOA, i Sverige undersöker nu om det finns kopplingar mellan stölderna och man tittar även i Europa där liknande stölder har begåtts.