De senaste dagarna har kultur-Sverige skakats av händelserna i Svenska akademin. Ledamöter har riktat hätska anklagelser mot varandra och flera personer har hoppat av. Under torsdagskvällen kulminerade bråket i att ständiga sekreteraren Sara Danius tvingades bort från sin post, varpå hon valde att lämna akademin.

Även ledamoten Katarina Frostenson, som är gift med den så kallade kulturprofilen, har lämnat akademin efter påtryckningar.

Bakgrunden till händelserna är de anklagelser om sexuella övergrepp som riktades mot kulturprofilen i samband med Metoo-rörelsen i november. Då gick 18 kvinnor ut i Dagens Nyheter och berättade vad de utsatts för av mannen, bland annat på den så kallade kultur- och musikanläggningen Klubben i Stockholm. Klubben, som ägs av kulturprofilen och Katarina Frostenson, har fått bidrag från Svenska akademin och därmed har Frostenson misstänkts för jäv.

Allt detta kunde ha stoppats redan för 22 år sedan. Då varnades nämligen Svenska akademin, Stockholms läns landsting och Stockholm stad i ett brev för kulturprofilens beteende.

Svenska Akademien

Är en kunglig akademi som instiftades av Gustav III med syfte att "arbeta uppå svenska språ..

Svenska Akademien

Är en kunglig akademi som instiftades av Gustav III med syfte att "arbeta uppå svenska språkets renhet, styrka och höghet". Består av 18 akademiledamöter och kallas "de aderton". 2015 blev Sara Danius ständig sekreterare, som första kvinna på posten. Akademiens uppgift är bland annat att utse mottagare av en rad priser och stipendier, varav Nobelpriset i litteratur är det främsta. Akademien ligger även bakom Svenska Akademiens ordlista och Svenska Akademiens ordbok. /TT

Annons

Det var Anna-Karin Bylund, konstnär och textillärare från Blomberg, Kinnekulle, som skrev brevet. Då bodde hon i Stockholm. Nu har hon trätt fram i Dagens Nyheter och berättat hur hon också utsatts för övergrepp av kulturprofilen. Hon tyckte det var viktigt att säga ifrån redan 1996 och nu har hon beslutat att träda fram.

– Vi måste prata om det, då blir det så läskigt för andra att göra det, säger Anna-Karin Bylund till tidningen NLT. Att prata är kanske det enda sättet för att folk ska förstå vad sexuella övergrepp handlar om. Jag tror inte att alla män förstår hur det går till eller vad unga kvinnor måste ta.

Hon säger också till NLT att hon tycker att bråket kring Svenska akademin har flyttat fokus från kärnfrågan - att akademin inte agerade redan för 22 år sedan, trots att det visste om hur kulturprofilen betedde sig.

Kulturprofilen har via sin advokat Björn Hurtig förnekat Anna-Karin Bylunds anklagelser om sexuella övergrepp och trakasserier. Till DN hälsar han att det "fanns oenighet i synen på konst och särskilt hennes konst".