Ett antal förstaårselever från Eksjö gymnasium reser under lördagen mot Palermo på Sicilien.

Men inte för att studera maffians historia som många associerar med den italienska ön. Istället handlar det om skol-VM i orientering.

Under en veckas tid ska det tävlas i den italienska terrängen.

Sverige har stolta traditioner att försvara, har vunnit de flesta år och tillhör tillsammans med Frankrike och Finland favoriterna även i år.

– Det brukar gå bra för Sverige så lite press känner vi. Men mest ska det bli en rolig upplevelse och en bra erfarenhet för framtiden, säger Sara Granstedt och Gustav Runesson.

– Sedan är det inte bara orientering utan det kommer vara mycket annat runt omkring som händer, bland annat ska det vara en kulturdag, fortsätter de.

För Sara, vars mamma Anette Granstedt var med i Sverigetoppen och representerade landslaget, var det ett självklart val att välja orienteringsgymnasiet i Eksjö.

Annons

– Det är en bra chans att utvecklas inom orienteringen och jag trivs väldigt bra här, säger Sara som kommer från Jönköping och representerar IKHP till vardags.

– Jag var inte lika säker på att läsa här, jag höll inte på så mycket ned orientering när jag var yngre men det blev så till slut att jag började här i Eksjö. Och nu känns det som ett helt rätt val. Det bästa är gemenskapen vi har här, säger Växjökillen Gustav Runesson.

Båda har fått en bra start på säsongen med varsin seger i Swedish league.

– Formen känns bra, vi hoppas det ska gå bra där nere, säger de.

Totalt elva löpare som har sin hemvist i olika delar i södra Sverige men som nu studerar i Eksjö reser till Palermo. Fem killar och fem tjejer tävlar på varje sträcka och i lagtävlingen räknas sedan de tre bästa tiderna både bland tjejerna och killarna på varje distans samman som sedan utgör ett lagresultat.

Sven-Gunnar Bergander, tränaransvarig på ol-gymnasiet, ser skol-VM som ett utmärkt tillfälle att skaffa sig internationell erfarenhet.

– För en del blir det en utbildningsvecka i vad de kan komma hamna i framtiden. Det är som en förträning och väldigt likt ett junior-VM eller mästerskap. Det är hur värdefullt som helst med allt vad det innebär som resor, invigning och nytt land.

Då skol-VM avgörs vartannat år så har alla inte möjligheten att åka.

– Då har vi gjort så att vi gör ett internationellt förläger för de som inte får chans att åka för att de också ska få likvärdig internationell erfarenhet.

Terrängen väntas bli buskig och tät.

– På söndag har vi chans att testa terrängen och då får vi en förvarning om vad som förväntats av oss. Det är det som är spännande så de får springa i en annan form av terräng som inte finns i Sverige

FAKTA

Skol-VM

Plats: Palermo, Sicilien, Italien.

Deltagare: Cirka 800.

Länder: 27.

Klasser: Två klasser, skolklass och selected team. Eksjöeleverna springer i skolklass med undantag av en elev som ingår i selected team som utgörs av det andra riksgymnasiet från Sandviken. Klasserna tävlar ej mot varandra.

Tävling: Medel och långdistans.