Lärarbristen märks inte av i lika tydligt i Aneby kommun som i resten av Sverige, det menar barn- och utbildningschef Bosse Rofors. Inför höstterminen söker man just nu tre lärare, annars har Aneby kommun full besättning.

– Om vi inte fyller alla tjänster så har vi en del personer som läser på distans eller på högskolan och är färdiga lite senare under året, berättar han och fortsätter:

– Samtidigt har vi haft en annons ute där vi söker en förskolelärare, och det är inte lätt att rekrytera, men till den fick vi nio behöriga sökande. Det är vi lite stolta över.

De tjänster man vill tillsätta till skolstarten är två förskollärare och en bildlärare. Enligt den senaste statistiken från skolverket har 74 procent av grundskollärarna i Aneby kommun lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Jämfört med året innan är det en ökning med fem procentenheter.

Det gör kommunen rankad som nummer sju av länets 13 kommuner, och på plats 98 i hela landet.

Bosse Rofors är nöjd med siffran, men menar att man istället för 74 procent har ungefär 90 procent behöriga lärare.

– Vi har lärare som är utbildade och de har sin legitimation, men de kanske inte undervisar i sitt exakta korrekta ämne. Det finns lärare som till exempel har legitimation att sätta betyg för årskurs sju, men inte för årskurs nio. Då är den läraren obehörig anser lärarförbundet, men för oss är den behörig, förklarar han.

Annons