De möttes på de skotska högländerna under en festival runt Sutherland. Sofie satt med fiolen i hand och de började spela tillsammans.

Fakta: Turnéplan

15/3: Löfstad kyrka, Tranås

16/3: Kulturhuset, Sävsjö

18/3: Gislesalen, Gislaved

..

Fakta: Turnéplan

15/3: Löfstad kyrka, Tranås

16/3: Kulturhuset, Sävsjö

18/3: Gislesalen, Gislaved

19/3: Cupolen, Värnamo

20/3: Missionskyrkan, Vetlanda

21/3: Olsbergs Arena, Eksjö

22/3: Kulturhuset Pigalle, Nässjö

— Det visade sig att vi hade en hel del artister som vi gillade gemensamt och därifrån började det hela med att vi spelar tillsammans, berättar John Mitchell.

John är från Skottland och Sofie från Dalarna. Numera bor de dock uppe i Sälen. Tillsammans bodde dock ett tag i Nashville och gav sig ut på en resa i musikens tecken. De ville utforska hur den keltiska musiken reste från Skottland med emigranterna 1745 (vid jakobitiska upproret) till Amerika och sedan vidareutvecklades till bluegrass och country.

Annons

— Vi ville hitta rötterna till musiken kan man säga. Sedan finns det även en svensk koppling i och med Minnesota där man kan höra hur musiken besitter en likhet med svensk folkmusik, säger John och fortsätter:

— Vi flyttade västerut dit musiken kollektivt flyttade och tog sedan med oss den musiken tillbaka till Sverige och Skottland. När man skriver bluegrasslåtar eller oldtimelåtar är det från samma tradition som folkmusiken.

Ni har hämtat inspiration från Nashville till den här turnén, hur kommer det att märkas?

— Nashville har väldigt många olika musikstilar inom sig. I centrala Nashville och Broadway är det mer av coverlåtar och liknande, men i östra delen är det mer i gränslandet mellan americana och country. Nashville är en stor smältdegel musikaliskt och den aspekten av musiken försöker vi få med.

Ser du några likheter mellan svensk och skotsk folkmusik?

— Det gör jag. Det finns en hel del likheter i musiken, speciellt den moderna folkmusiken. Att upptäcka de likheterna har varit en inspiration för oss och nu har vi försökt hitta var de har tagit vägen på den västra motorvägen.