Under tisdagen åkte tidningen runt till de olika återvinningsstationerna i Eksjö för att titta hur det ser ut. I Eksjö tätort finns det fyra stycken, då är återvinningscentralen vid Eksjö energi inte inräknad.

Först rullade bilen till Dukers väg, där det såg rent ut. Vid Ica Supermarket var det inte nämnvärt skräpigt. Därefter bar det av till Prästängsvägen, bakom Storegårdshallen. Där fanns det lite skräp i form av papper, plast, påsar med skräp och en julgransfot.

Utanför containrarna vid återvinningsstationen vid Willys ligger däremot en salig blandning saker under ett kallt frosttäcke, en plastgran, apelsiner, porslinsmuggar, fyrverkeripjäser och påsar som innehåller pappkartonger.

Finns plats kvar

Maggan Samuelsson och Birgitta Walett kommer till återvinningsstationen för att slänga sitt skräp. De blir inte direkt förvånade över hur det ser ut. De slänger sitt eget och börjar sedan sortera det övergivna skärpet som ligger utanför containrarna.

Annons

— Det är så tråkigt att det blir så här. Framifrån ser det ut som att containern är full, men går man bara runt så ser man att det finns massor av plats kvar. De har bara tryckt in sina kartonger där framme, säger Maggan.

Tar bild på städningen

Magnus Sandström är regionchef för Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Östergötland på FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Han berättar att containrarna för pappersförpackningarna töms måndagar, onsdagar, fredagar och söndagar. Vid tömning så städar även entreprenören i ordning.

— Det brukar framförallt vara återvinningsstationen bakom Storegårdshallen som kräver mycket städning. När våra entreprenörer kommer till stationen tar de en bild på hur det ser ut innan och en ny bild efter att de har städat. Det är för att vi ska kunna kontrollera att de sköter sitt jobb, säger Sandström.

Rent och snyggt

Magnus berättar att de fick städa 75 kilo grovsopor, kompost och annat blandat skräp vid återvinningsstationen i Willys under måndagen. På Prästängsvägen var det 100 kilo, svarta sopsäckar, dunkar, trälådor och annat som inte hörde hemma där.

— Det finns de som sätter det här i system att ställa saker som inte hör hemma på återvinningsstationen. Vi arbetar med att förbättra informationen, och hoppas att komma tillrätta med problemet.

— Är det rent vid återvinningsstationen tror jag folk lättare kan tänka sig att plocka upp efter sig om man skulle tappa något. Men är det redan skräpigt så vet man inte vad man själv har tappat. Vår målsättning är att det ska vara rent och snyggt, säger Magnus Sandström.