Våren är på ingång och med våren börjar många städa och rensa ur sina hem på saker som ligger och skräpar. Anette Höggren, som arbetar på Flishults avfallsanläggning, vill att de som kommer för att slänga sitt skräp på Flishult ska ta ansvara för sina släp.

— Nu kommer vårruschen och då ökar trycket här ute. Många vet inte att det är lag på att säkra sina släp, det handlar nog mycket om slarv och okunskap.

”Det sista du ser”

Annons

Själv ser hon dagligen personer som inte säkrat sina släp ordentligt eller inte alls. Något som kan få förödande konsekvenser.

— Det är förenat med böter men kan även bli vårdslöshet i trafik, nedskräpning eller till och med vållande till annans död. Nu börjar det bli varmt och då är folk ute och går, cyklar, motorcyklisterna kommer ut och de är väldigt oskyddade. Bara på vägen hit ligger det ett säte och en kaffekokare, det kan vara det sista du ser.

Viktig påminnelse

Anette ser skräpet som åkt av släpvagnar och det är inte saker man vill få farandes in i framrutan. Allt från kartonger och dynor till fönster, stolar och madrasser.

— Det känns viktigt att ta upp om man kan uppmana till att jobba förebyggande och kan förhindra en olycka. De flesta sköter sig ju men jag ser ju detta varje dag.