Han lyckades verkligen inspirera och entusiasmera, denne ”trädgårdsextremist” som han kallar sig. Peter Bengtsson, som lett ”Trädgårdskampen” i tv, berättade hur han och hustrun blev med 13 rum och två kök, när de köpte en gammal lanthandel från 1860 utanför Laholm. På köpet fick de 3 000 kvadratmeter trädgård.

Han började med att flytta pionerna från kirskålen till ett land runt flaggstången. En wow-känsla spred sig när perennerna gick i blom.

— Jag började gräva och gräva. Jättemycket. Det blev fler och fler mystiska projekt. När frun skulle fylla 50 tänkte jag att jag borde ge henne 10 000 röda rosor. Jag köpte 50 barrotade rosenbuskar, berättar Peter Bengtsson.

Annons

Han använde ett isborr för att borra hål för att sen gödsla och vattna. Han skapade en slumpartad trädgård. En slump var det också när växthuset kom till och inte blev som han tänkt det.

Han passerade en dag ett hus där gamla handblåsta fönster kasserades. Han åkte till konditoriet, köpte en massa tårtor och erbjöd dem som ersättning för fönstren .

Lass efter lass gick hem och han började bygga ett 30 kvadratmeter stort växthus, eftersom han läst att man aldrig skulle bygga för litet. När stommen var på plats insåg han att han kanske behövde bygglov. Det blev tvärnej från kommunen.

— Då byggde jag ett växthus på 15 kvadratmeter och gjorde en pergola med utekök för resten. Så det blev bra trots allt, kanske till och med lite bättre.

Alla som vill är välkomna att besöka familjens öppna trädgård som också har ett kafé. Information finns på hemsidan stilladagar.se