Efter att Eksjöhovgårds Värdshus gick i konkurs, år 2009, har Ljunga Park AB, sedan år 2010, med ägarna Martin Baum och Svante Stenervik drivit verksamheten på Eksjöhovgård. Med en stor konferensverksamhet på Ljunga Park hade man enligt Martin Baum svårt att få plats med alla gästerna i husets lunchservering.

De många gästerna blev anledningen till att man tog över verksamheten på Eksjöhovgård.

I dag är situationen en annan. Martin Baum förklarar att Ljunga Park inte längre kan ta emot övernattningskonferenser, då hotellrummen inte längre ingår i verksamheten.

— Minskningen av konferensgäster har väl egentligen skett ordentligt sedan hösten förra året. Delar av huset har blivit asylboende, förklarar Martin Baum.

Då konferensverksamheten på Ljunga Park har minskat ser man inte längre anledning till att servera lunch på två ställen.

Annons

— Jag förstår att många tycker att det är tråkigt, men vi måste ju gå på underlaget. Driver man företag måste man ibland ta tråkiga beslut, förklarar Martin Baum.

— Vi skulle kunna välja att istället höja lunchpriset men det finns ett tak var man som kund är beredd att betala. Det här blir den bästa vägen både för oss och gästerna.

Fyra sägs upp

Personalmässigt kommer nedläggningen av lunchserveringen att medföra omplaceringar och uppsägningar.

— Totalt berörs sex anställda. Fyra av dem kommer att avsluta sina anställningar, av dessa är två heltider, säger Martin Baum.

Hyreskontraktet för Eksjöhovgårds värdshus löper till och med år 2018.

— Vi kommer att fortsätta med bröllop och minnesstunder. Man ska också kunna hyra Eksjöhovgård som privatperson, berättar Martin Baum.

Efter år 2018 ser han inte att det i dagsläget blir aktuellt att fortsätta hyra Eksjöhovgård.

Klart står att man på Ljunga Park framöver kommer att lägga mycket av sin energi på att utveckla lunchserveringen där.

— Vi kommer dagligen att erbjuda tre varmrätter och en förrättssoppa, säger Martin Baum.