Det är SVT Jönköping som rapporterar att kostnaderna för åskskador är näst störst i landet i Jönköpings län. Detta på grund av att området är ett av de mest åskdrabbade. Mellan 2008 till 2017 betalades 101 miljoner kronor ut av Länsförsäkringar på grund av skador som orsakades av åskskador.

Enligt Joel Mellin, meteorolog på SVT, hänger antalet åskdagar ihop med var det regnar mest i landet. De flesta vädersystem kommer in från sydväst och rör sig då upp över sydsvenska höglandet. Hur naturens geografi är utformad påverkar också åskan.

– Orografin hjälper till att förstärka åskovädren och därmed blir det lite fler åskdagar just i Jönköpings län, förklarar Joel Mellin för SVT och fortsätter:

– Det kan vara bra att sätta sig i bilen och ta skydd någonstans men inte att ställa sig under ett träd. Det finns många exempel på djur som har dött då de stått under träd.

När det åskade som mest i samband med ett skyfall för en vecka sedan i länet registrerades upp till 1 500 blixtnedslag.

På en topp tio-lista över de mest skadedrabbade områdena i relation till storlek hamnar Kalmar överst, Jönköping på en andra plats och Kronoberg på en femte plats.