Klockan 14.30 på onsdag eftermiddag fick polisen samtal från personal på en smyckesaffär i Eksjö. Ett halsband saknades i butiken, och personalen hade starka aningar om vem tjuven var.

– Personalen beskrev hur en man hade stått för sig själv och kollat på ett halsband i butiken, runt klockan halv elva på förmiddagen, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisregion Öst.

När mannen kom in i butiken var personalen upptagen med att hjälpa två andra kunder i kassan. Efter att de var klara gick personal fram till mannen för att fråga om han behövde hjälp.

Mannen ska då ha nekat till hjälp och sagt att allt var för dyrt. Efter att han lämnat butiken, till synes tomhänt, upptäckte personalen att det saknades ett halsband från en ställning. Halsbandet hade ett värde på 700 kronor.

Försökte få kontanter

Efter stölden ska tjuven ha gått direkt till en närliggande smyckesaffär, enligt polisen troligtvis i hopp om att få kontanter i utbyte mot halsbandet.

– Det kom in en person i den andra smyckesbutiken som ville byta in halsbandet mot pengar, men den butiken säljer inte samma sorts halsband som det mannen tagit, säger Åsa Willsund.

Polisen har ännu ingen misstänkt i fallet. Det finns dock vissa signalement att gå efter för polisen och eventuella vittnen som kan ha sett den misstänkte gärningsmannen.

– På onsdagseftermiddagen åkte vi ut och letade efter honom i området, men eftersom anmälan kom in ganska sent hann han förmodligen därifrån. Det rör sig om en man mellan 25 och 30 år, 170-175 centimeter lång med smal kroppsbyggnad och ljust hår.

Annons

Butikspersonalens beskrivning av hur mannen uppträdde i butikerna gör att polisen misstänker att han kan ha varit påverkad av droger eller alkohol.

Relaterat: Udda polishändelser på Höglandet vi minns