I Aneby kommun har fyra fiberföreningar bildats, Askeryds byanät, Bälaryds fiber, Ralången fiber och Haurida Vireda framtidsfiber. Föreningarna har var för sig sökt pengar från länsstyrelsen för att kunna bygga ut fibernätet på landsbygden, och alla fyra har fått bidrag.

Nu har samtliga hushåll i kommunen tillfrågats om de vill vara en del av fibernätverket, och intresset har varit stort på landsbygden, berättar Ralången fibers före detta ordförande Birgitta Kellner, som har varit med sedan starten av föreningen.

– Vi har haft 92 till 94 procent anslutning på landsbygden. Vi gick runt till alla personer i området och berättade om fiber, så vi är jätteglada, säger hon.

I området för Askeryd och Bälaryd är man anslutna, medan Haurida Vireda framtidsfiber fortfarande har lite arbete kvar.

– Vi skulle ha haft alla uppkopplade vid det här laget men på grund av diverse bekymmer har vi inte fått in alla hus ännu. I september väntar vi dock vara klara, berättar ordförande Per Zackrisson.

Firas av kommunen

Kommunen, som stöttat byanätsföreningarna med administrativa kostnader, tjuvstartar dock med firandet genom att den 25 augusti anordna en fiberdag.

– Vi är den kommun i landet där vi kan säga att alla delar i kommunen är utbyggda. Det är många kommuner som kommer gå i mål med sitt arbete under andra halvan av 2019 eller senare. Att vi lyckats beror på ett oerhört stor engagemang i dessa byanätsföreningar, säger Ola Gustafsson.

Annons