Lars Persson är destinationsutvecklare på Eksjö kommun, i julmarknadssammanhang beskriver han sin roll som koordinator eller julmarknadsgeneral.

— Det finns ett stort antal arbetsgrupper som samordnar för att få ihop julmarknaden.

— I år är det är cirka 130 utställare som medverkar, det är något fler än tidigare år. Det brukar ligga runt 100-talet. Många kommer från Höglandet, men också från resten av Sverige, säger han.

Några av de händelserna som inträffar under julmarknaden är att årets lucia ska lottas på Stora torget. Eksjö kyrka har öppet med flera olika aktiviteter, gycklare kommer att gå runt på området. För den som vill testa ponnyridning och åka hästvagnsekipage ska gå till Stora torget.

Musikunderhållningen står bland annat Husarkvartetten, kören Ta toon och Tomtegubbarna för. Husarer till häst kommer rida på området och tomten kommer ta emot barnens önskningar.

Flest besökare på lördag

Julmarknaden har funnits sedan 1993 och har med tiden blivit betydligt större än julskyltningen. Pia Löfgren, museichef, har varit med i alla år och berättar att en av de största skillnaderna är att mer har flyttats utomhus och att det är mer mathantverk.

Annons

Stora torget kommer att ramas in av de som arbetar med stadsträdgårdsmiljön. Lars Persson beskriver att det kan bli lite av en känsla av en labyrint. Det är för att besökarna inte ska missa några av de marknadsstånd som finns där.

Uppdelat på två dagar kommer det cirka 15 000 per dag, men lördag brukar vara den som är mest besök.

— Det kommer bussgrupper för att besöka vår julmarknad. De kommer bland annat från Öland, Östergötland, Bohuslän och Stockholmsområdet, berättar Persson.

Marknadsvärdar

Är det första gången som man besöker julmarknaden råder Lars Persson att man ska försöka skaffa sig en totalbild över området så att man inte missar något.

Marknadsområdet sträcker sig från Stora torget, Gamla stan, Lilla torget, Aschanska gården, Krusagården, Folkdanslokalen, Fornminnesgården, Lindholms torg, Norra och Södra storgatan, Järnvägsparken, Kyrkbacksgården, Museigården och Eksjö museum.

— Det här är nog den största hemvändarhelgen som vi har här i Eksjö, säger Lars Persson.

Nytt för i år är att det kommer gå runt marknadsvärdar på området. De ska prata med besökarna och svara på frågor. De kommer även att försöka ta in uppgifter var besökarna kommer ifrån och ta reda på om besökarna saknar något och vad som kan bli bättre.

Arrangörerna bakom Eksjö julmarknad är Eksjö kommun i samarbete med Eksjö cykelklubb, Eksjö södra IK, Eksjö SOK och Eksjö handel.

Jul