Joakim Henriksson fick idén efter att ha varit funktionär på Iron Man i Kalmar. Han var en av 5000 funktionärer och tyckte att atmosfären var så positiv att han önskade en enklare variant på hemmaplan. Samtidigt fanns det flera i Stenberga och Näshult som var intresserade och tillsammans drog de igång Byaloppet som går mellan Näshult och Stenberga. Lördagen den 11 augusti är det dags för den femte upplagan.

Amatörer och atleter

– Tanken är att så många människor som möjligt ska kunna delta. Både de som kör triathlon i Kalmar helgen efter och amatörer som vill delta bara för att det är roligt. Alla kategorier kan vara med, säger Henriksson.

Loppet inleds med 200 meter simning i Serapasjön i Näshult.

– Det är 24 grader i sjön. Det är tillåtet att använda flytväst om man känner sig tryggare med det.

Därefter blir det cykling en mil på den gamla byavägen mellan Näshult och Stenberga.

– Fyrtio procent blir på asfalt, sextio procent på grus. Vägen är jättefin och välsladdad. Mountainbike går jättebra men också vanlig cykel, däremot är det inte så bra med cyklar med väldigt smala däck.

I Näverbyn i Stenberga påbörjas löpsträckan på 4,3 kilometer,

– Den går på en jättevacker ko-stig och vandringsled i kuperad terräng. Målet finns i Näverbyn där det blir stor målfest med hamburgare, fika och prisutdelning.

Joakim Henriksson har inte kollat in vädret så här långt i förväg men det talats om lite lägre temperaturer vilket vore önskvärt.

Annons

– Vi ser en tendens att man drar sig för att boka sig till arrangemanget när det är så varmt. Senaste veckan har vi dock fått mycket förfrågningar och påanmälningar. Vi siktar på både publik- och deltagarrekord.

En sträcka var

Antalet deltagare har ökat varje år och låg senast på runt 175 deltagare.

– Man behöver inte delta i hela loppet själv. Vi rekommenderar stafettvarianten för både juniorer och vuxna som kan ta en sträcka var. Man delar upp loppet mellan tre personer. Det är väldigt populärt. Då kan alla kategorier av människor delta och det blir extra roligt att bilda lag med familjen, kompisgänget eller arbetslaget.

Joakim Henriksson säger att stor vikt läggs på säkerheten.

– Vi kommer att ha 60 funktionärer på plats, räddningsbåtar och sjuksköterskor, säger Henriksson som hoppas på en ny folkfest.