Den 8 december i fjol, det var då den nya Grenadjärbron egentligen skulle vara klar. Nu, fem månader senare, väntar trafikanterna i Eksjö fortfarande tålmodigt på att den ska bli färdig. Bo Axelsson, gatuchef i Eksjö kommun, kommer dock med glädjebeskedet att väntan snart är över.

– Efter asfalteringen är arbetet i princip klart. Då återstår lite städning och så men de har hela nästa vecka på sig också. Sen ska den öppnas igen, berättar han.

Omfattande va-arbete

Anledningen till att arbetet dragit ut på tiden är framförallt ett va-arbete som blev betydligt mer omfattande än vad man räknat med. Och däremellan kom som bekant också en vinter.

– Brojobbet flöt egentligen på snabbare än tidsplanen men det hjälpte ju inte när det dök upp andra problem. Vi har försökt göra det bästa av situationen och när allt är i hamn tror jag att allt blir bra.

Ska hålla länge

– Tittar man på va-arbetet som gjorts är det oerhört viktigt. Det har ju varit Eksjös svagaste punkt vid stora regnflöden så där tror jag man kommer märka stor skillnad, säger Axelsson.

Nu lär det förhoppningsvis också dröja innan man behöver stänga av bron på Grenadjärgatan igen.

– Den förra bron byggdes ju i mitten av 60-talet så jag hoppas att den här kommer hålla minst lika länge. Jag tänker i alla fall inte byta någon mer bro där, skrattar Axelsson.