— Vi inväntar invasionen, säger Bengt Sverlander, ordförande i Vrigstad IF.

Känslan av lugnet före stormen infinner sig på idrottsplatsen i Vrigstad, där det kommer vara liv och rörelse på lördag, när det är dags för höstens upplaga av Vrigstad Marknad. Ett hundratal knallar intar orten med sin försäljning, tillsammans med ett tivoli. Den som vill göra ett fynd kan ta ett varv på bagageluckeloppisen, de hungrige kan köpa mat från foodtrucks och den fikasugne hitta något gott i kafét. Den som känner för att prova lyckan kan också delta i lotteriet. Vrigstad marknad förväntas, liksom alltid, bli en folkfest.

Många motorer

Annons

Det blir särskilt mycket att se på för den motorintresserade. I år kommer den unge speedwayföraren tillika Sävsjösonen Kenny Wennerstam finnas på plats och visa upp motorcyklar. Team Hylletofta kommer finnas på plats och visa upp sina monstertraktorer, med vilka de ska tävla i höst. Innebandyklubben S/W 2010 ordnar nostalgiparkering där gamla bilar, traktorer, mopeder och motorcyklar får parkera gratis, mot att allmänheten får vandra runt och titta på fordonen.

Folkfest

Ungefär 150 personer från Vrigstad IF är med och hjälper till både före, under och efter marknaden för att allt ska fungera. Sverlander trycker särskilt på att det aldrig hade fungerat utan deras stora engagemang, när det är så mycket som ska göras. De första knallarna anländer på fredag, och innan marknaden öppnar på lördag morgon ska man hinna hjälpa dem alla på plats, och dessutom rita upp linjer och dra elkablar över området.

— Det är tur att vi är så många, säger Peter Svensson, som något motvilligt blir titulerad Marknadsgeneral av marknadskollegorna Sverlander och Lars-Gunnar Johansson.

Nu ser de fram emot folkfesten, även om det är mycket jobb kvar och det kommer bli ett par långa dagar i helgen. De menar att de har rutin på det mesta, och vet vad som ska göras. Inte ens oberäkneligt väder ska få ställa till det, hoppas Sverlander.

— Vädret brukar vara bra när det är Vrigstad marknad, så det hoppas vi på i år med.