Det har gått exakt 40 år sedan orienterarnas stora säsongsfinal senast ägde rum i Aneby. I helgen är det alltså dags igen, med Furulidskolan som tävlingsarena. SOK Aneby lovar att bjuda på en publikfest när cirka 1 300 orienterare kommer för att tävla i den 65:e upplagan av klassikern.

— Visst hade vi hoppats på lite fler lag, säger Ola Gustafsson.

Han är speaker under tävlingen och var en av dem som fanns på plats vid arenan redan på torsdagen.

— Nu slipar vi på alla detaljer, inte minst på tv- och tekniksidan, men det känns som om vi har bra koll på det mesta.

En storbildsskärm vid Furulidskolan bidrar till ett publikvänligt arrangemang. Via den kommer man att kunna följa löparna när de passerar en av kontrollerna i skogen. Totalt ska fyra-fem kameror vara i gång och i direktsändning vara med och förmedla vad som händer.

Annons

Bland deltagarna finns många världsnamn och lag som hör till det absoluta toppskiktet.

Arrangörsklubben har mobiliserat en stor stab för att ro Smålandskaveln i hamn. Det går åt en hel del funktionärer för att sköta start, mål, sekretariat, servering, förläggning med mera.

— Vi har fantastiska möjligheter vid Furulidskolan och Tallbacken. Matsalen ska vi till exempel använda för frukostservering.

Drygt 500 av löparna övernattar i Aneby mellan lördagen och söndagen, merparten av dem på hårt underlag i skolsalar.

SOK Aneby flaggar för att det kan bli en del trafikstörningar i Furulidsområdet under tävlingarna, men hoppas på förståelse från de boende.

Ola Gustafsson vill gärna lyfta fram det pensionärsgäng i klubben som hela hösten jobbat med olika saker inför Smålandskaveln.

— Utan de personerna skulle vi inte klara det här arrangemanget.

Nu ser han fram emot helgens orienteringsfest.

— Hoppas att Anebyborna tar chansen och kommer och tittar.

Även Eksjö SOK är med och arrangerar Smålandskaveln.