När det senkomna vita täcke som just nu täcker vår del av landet smälter kommer det att blöta upp skog och mark bidra till att höja de oroväckande låga grundvattennivåerna på Höglandet.

— Snö är bättre än regn så här års. Den fördelas jämnt i naturen och sjunker långsamt ner i jorden. Regn i vårtorra marker riskerar att samlas i pölar och snabbt rinna undan, säger Anna-Karin Weichelt.

— Så visst är det positivt med senaste dagarnas snöfall. Det behövs dock mycket mer nederbörd för att komma tillrätta med de låga grundvattenivåerna på flera håll i länet.

Annons

Vid en titt på SMHI:s dagsfärska karta över grundvattnet i landet står det klart nivåerna just nu är mycket under det normala i stora delar av Ydre, Tranås, Aneby, och Eksjö kommun och under det normala i Nässjö, Sävsjö och Vetlanda kommun.

— Varenda millimeter snö och regn som kommer närmaste veckorna är välkommen och värdefull, förklarar Ilan Leshem, verksamhetsansvarig på Emåförbundet. Han har järnkoll på de sjöar och åar som ingår i nordöstra Smålands stora vattenpulsåder, Emåsystemet.

— Jag tror folk kan stå ut med lite nederbörd nu om det gynnar grundvattnet och de därmed slipper oroa sig för att brunnen ska sina eller att va-nätets vatten inte ska räcka till i sommar, menar Ilan Leshem.

Tillgången på grundvatten har alltid varit god på Höglandet. En till synes outsinlig källa har försett slott och koja med rent och klart vatten. Senaste åren har dock något hänt. Det är inte längre självklart att det alltid finns vatten i varje enskild brunn på landsbygden eller att det porlar trivsamt från april till november i Emåsystemets alla små bäckar.

— Klimatförändringen är en del av förklaringen till senaste årens utveckling. Grundvattnet påverkas av det som nu sker, säger Anna-Karin Weichelt.

— Det är viktigt att spara på vattnet, genom att till exempel avstå från att bada och inte duscha för länge. Att åtgärda läckande kranar kan också leda till en rejäl vattenbesparing.

LÄS ÄVEN: Vattenbristen allt värre