Popoperan är ett av bygdens mest populära coverband. Patrik ”Putte” Andersson var med och grundande bandet tillsammans med Pelle Lifvergren, Håkan Bergström och Fredrik Sjöberg i en replokal i centrala Eksjö 1986.

25 augusti 2008 dog "Putte" efter en tids sjukdom.

Banden på minnesspelningen

• Snowstorm

• Pax Romana, Nässjö

• Hearts & Bones, Eksjö

• Oaklake Space ..

Banden på minnesspelningen

• Snowstorm

• Pax Romana, Nässjö

• Hearts & Bones, Eksjö

• Oaklake Space Collective

Tidigare pristagare

År 2017: William Isaksson

År 2016: Black Diamonds

År 2015: Chasing dreams

År 2014: Svänggänget.

År 2013: Evan Ljunggren.

År 2012: Oskar Brindmark.

År 2011: Roger Sundström.

År 2010: Dragspelsklubben Knekten.

År 2009: Viktor Kindgren.

– Vi visste då inte hur vi skulle göra med Popoperan. Vi pratade om att lägga ner och hedra ”Putte" med en minnesspelning, berättar Håkan Bergström.

Men när Bergström träffade på hotellägaren Johan Lindfors väcktes en annan idé.

– Jag tyckte de kunde starta en minnesfond och bygga vidare på det här och dela ut stipendier varje år. Nu blir det tionde gången den här minnesspelningen arrangeras, berättar Johan Lindfors.

Men något Popoperan får publiken inte se den här gången. Åtminstone inte den 10 mars.

– Det blir eventuellt något senare i vår men det får vi återkomma till. Men den här gången får vi inte ihop det helt enkelt, en medlem är upptagen på av privata skäl. Men en minnesvärd kväll ska det ändå bli, berättar Bergström.

Känd sång

Annons

Konceptet med fyra band på två scener lever vidare. Lokala banden Pax Romana, Nässjö, Hearts & Bones, Eksjö och Oaklake Space Collective står på scenen och får den här gången sällskap av ett band från västkusten.

– Det brukar ju vara lokala band men nu frågade Håkan om jag hade något förslag på band utifrån. Jag anlitade Göteborgsbandet Snowstorm mycket när jag körde Högland och det var alltid bra drag så nu såg vi till att ta hit dem. Det tycker jag en sådan här tioårsspelning är värd, säger Lindfors.

Från Bergström Ipad strömmar det samtidigt ut en välbekant hymn:

"Sommarnatt, när jag svävar fram i mörkret, aha"

– Snowstorm var rätt stora under den här tiden och jag tror det är ett band som kan locka den här ålderskategorin, säger Lindfors.

Nye vd:n Jonas Persson lovar samtidigt ett smarrigt utbud från restaurangen.

– Vi ska göra det här till en levande kväll. Det är fyra band på scenen och samtidigt en fin anledning att man har den här stiftelsen och spelningen, säger han.

Stort driv

Stipendieutdelning blir det i sedvanlig ordning där en eller flera pristagare får ta emot 5 000 kronor.

– Det kommer in förslag, men inte så många. Lite förvånande är det att inte fler söker, säger Bergström som minns tillbaka på "Putte" som trummisen som spelade med mycket energi.

– Han spelade med ett jäkla driv. Om det var bra drag på en låt, då såg han till att vi körde en refräng till. Men han behövde aldrig meddela oss andra utan man märkte det automatiskt. Det var väldigt enkelt att spela med honom.

– Samtidigt var han en förebild för Tor Amrén som kommit in efter ”Putte". Tor har anammat mycket av "Putte" och är också en väldigt duktig trummis, säger Bergström.