Vid tvåtiden på natten till tisdagen fick Polisen in ett ärende om en skadegörelse i centrala Sävsjö. Ett fönster på Socialdemokraternas partilokal hade blivit inslaget och flera patruller var på plats.

Gärningspersonen hade vid händelsen skurit sig och det fanns blodspår på både fönstret och gatan. Polisen kunde därmed också spåra och identifiera personen som har hörts. Eftersom polisen betraktar det som en skadegörelse har gärningspersonen blivit släppt och man upprättar därmed en polisanmälan för skadegörelse och går vidare med ersättningsanspråk.

Relaterat: Välfärden i centrum för Socialdemokraterna

– Det betraktas som det även om det är ett politiskt parti som är berörda, säger Anders Sjöö, kommunpolis i området.

Socialdemokraterna i Sävsjö är upprörda över händelsen och partiets ordförande i Sävsjö, Ingrid Ivarsson, säger att det är tragiskt att man ger sig på andras egendom på det här sättet.

– Det ger ju så mycket onödigt extraarbete. Man funderar på vad de fått lära sig hemifrån när de gör så här.

Ingrid Ivarsson, Socialdemokraternas partiordförande i Sävsjö, kopplar ihop den krossade rutan med andra incidenter som hänt den senaste tiden.
Foto: Caj Källmalm

Socialdemokraterna har redan haft problem med att deras valaffischering vandaliseras och Ingrid Ivarsson tror att händelserna hänger ihop.

– Vi har haft den här lokalen i många år och det har inte hänt något. Så fort vi sätter upp våra dekaler på den så blir det så här, det är tråkigt och känns som ett hot mot demokratin när det finns personer som inte vill att vi ska tycka som vi gör.

Annons

Relaterat: Pensionärer frågade ut den politiska majoriteten

Har det blivit mer av det i år?

– Man har rivit ner valaffischer tidigare också men i år vet jag inte hur många affischer det är. Det har varit i stort sett dagligen, speciellt i Sävsjö. Och i år var till exempel polisen och gjorde två rundor runt torget vid första maj, det har aldrig hänt tidigare. Jag blir väldigt arg över det här.

Det är inte bara Socialdemokraternas fönster som blivit förstört, även valaffischeringen har vandaliserats, klottrats på och rivits ned.
Foto: Caj Källmalm

Affischer har också blivit nedklottrade med hakkors och på Vrigstad marknad för drygt en vecka sedan kom en man och uttryckte hotfulla kommentarer mot partiets representanter.

– Vi är kanske lite av en nagel i ögat på en del med andra åsikter men vi kommer inte att ge upp! Nu ser vi till att laga rutan och sedan fortsätter vi.

Relaterat: Kommunstyrelsen överens om nästa års budget

Vad känner ni om det inträffade?

– Det känns bra att polisen fått tag på den skyldiga och gör sitt arbete. Vi har kämpat länge för demokratin och det gör mig arg att den hotas så här av personer med andra åsikter. Vi har en rättighet att gå och rösta tack vare demokratin men vi har också en skyldighet att rösta för demokratin.