Behovet av bostäder för brukare med LSS-beslut är stort i Eksjö. Redan nu är en gruppbostad för särskild service på gång i Kvarnarp och med sitt senaste beslut hoppas socialnämnden att ytterligare ett kan byggas och stå färdigt någon gång under 2018.

Annons

— Vi vill ha det färdigt så fort som möjligt för behovet finns redan i dag, säger Anders Pansell (KD), ledamot i socialnämnden.

Anledningen till att behovet uppstått nu är de nya strängare LSS-bedömningarna som gör att kommunen får ta en större del av kostnaderna. Om brukarna bor samlat kan personalresurserna utnyttjas mer effektivt än om de bor på spridda platser.

Vill bo tillsammans

— Istället för att sätta två personal hos en individ i en lägenhet skulle det kunna gå tre brukare på två personal. Det är ett sätt att spara pengar men många vill också bo tillsammans på det här sättet och mår bra av det, säger Marie-Louise Gunnarsson (M), ordförande socialnämnden.

Gruppbostaden skulle ha plats för totalt sex brukare och efter att även ha kollat på tomter vid Lustigkulle och Nannylund bestämde man sig för en vid Tuvehagen som kommunen redan äger. Nämnden har nu föreslagit kommunstyrelsen att göra utrymme i sektorsbudgeten för att möjliggöra bygget.

LSS