— Det känns bra att sommar-simskolan är tillbaka, säger fritidsledare Sören Carlsson. Den är viktig för att upprätthålla simkunnigheten bland kommunens barn och ungdomar.

Ifjol tvingades kommunen ställa in sommar-simskolan eftersom man inte fick fatt på någon simlärare.

— I år har vi lyckats bättre med rekryteringen, vilket medför att det blir utomhus-simskola på två platser i kommuner sista veckan i juli och första veckan i augusti, berättar Sören Carlsson.

De somriga utomhus-simskolorna är av stort värde både för nybörjare och dem som just lärt sig simma och är i behov av att stärka sina kunskaper.

— Så är det utan tvekan, säger Sören Carlsson.

Annons

— Intresset för våra sommar-simskolor brukar vara stort. 2016 lockade de mer än 40 deltagare och vi hoppas på minst lika många i år. Någon föranmälan behövs inte. Det är bara att dyka upp när vi kör igång i slutet av juli.

Under måndagen startade vårens simskolegrupper i Furulidsbadet. Trettio pojkar och flickor mellan fem och nio år fördelade på tre grupper intog bassängen, för en första lektion i simning och i hur man känner sig trygg i vattnet. En sån sak som att doppa huvudet kan vara en stor utmaning för den som saknar vattenvana.

— Vårt mål med inomhus-simskolan är att alla elever efter avslutad undervisning ska kunna simma minst en längd. Inte riktigt alla klarar det. Men de allra flesta, runt åttio procent.

— Helt klart är att många behöver ytterligare träning, och det kan de få under sommarens simskolor i Noen och Skärsjösjön.

De ansvariga för simundervisningen i Aneby har vid flera tillfällen utan framgång försökt att starta simskola för vuxna i Furulidsbadet.

— Det är svårt att locka vuxna nybörjare till Furulidsbadet. Vad det beror på vet vi inte säkert. En förklaring kan vara att man föredrar att lära sig simma på annan, närliggande ort med större simanläggning än den vi har här i Aneby.

LÄS MER: Simskolan inställd - brist på lärare orsaken