I skuggan av åldriga körsbärsträd och knotiga äppelträd gör sig husfolk, byggnader, rabatter och trädgårdsland redo för besök, ja rent av storfrämmande. Andrew Peterson-stipendiaten Wendy Biorn är på ingång. Hon kommer för att ta en titt på Karlslunds gamla trähus uppförda med enkel men fyndig byggteknik en gång för längesen.

Fakta: Andrew Peterson - vem var han

Andrew Peterson, eller som han hette då Anders Pettersson, föddes 1818 i Sjöarp, i Västra ryds..

Fakta: Andrew Peterson - vem var han

Andrew Peterson, eller som han hette då Anders Pettersson, föddes 1818 i Sjöarp, i Västra ryds socken i Ydre. Hans föräldrar, Petter Jonasson och Ingrid Samuelsdotter, var bönder på Sjöarps prästlönehemman. Andrew var äldst i en syskonskara om 4 bröder och 4 systrar.

På våren 1850 emigrerade Anders tillsammans med 15 andra sockenbor till Nordamerika. Han blev nybyggare i Carver County, Minnesota.

Andrew skrev dagbok från sin emigrantresa samt under hela sitt liv som nybyggare och farmare, och det är dessa dagböcker som utgör underlag till Vilhelm Mobergs utvandrarromaner.

Källa: Andrew Peterson-sällskapet

Wendy Biorn är erfaren amerikansk byggnadsvårdare. Som ansvarig för Andrew Peterson-farmen i Carver County har hon varit med om att varsamt rusta upp byggnader tillkomna av nybyggare med djupa skandinaviska rötter. Hon blir därmed inte förvånad när hon känner igen den byggteknik som använts vid uppförandet av Nya Karlslunds äldsta hus:

— Nej inte alls. Det var vad jag väntat mig, säger hon med ett skratt.

— Det finns utan tvekan likheter mellan byggnaderna på Andrew Petersons gård och de jag fått ta del av idag. Det är egentligen inte konstigt. Andrew var även han från Ydre och samtida med byggherren här på Karlslund.

Tre barn i en av de familjer som en gång bodde i Nya Karlslund hörde till dem som lämnade fattigdomen i Sverige för att söka lyckan i framtidslandet USA. Det kom att starkt påverka gården, enligt Stefan Gripe som ägnat mycket tid åt att titta i kyrkböcker och gräva i arkiv för att få klarhet i vilka som genom åren bott på Karlslund före honom och hans familj.

Annons

— Den del av Karlslund som vi äger har aldrig varit någon bondgård. Det äldsta huset byggdes 1875 av en murarmästare som flyttade hit med sin familj. Husets exteriör är intakt. Detsamma gäller för det andra huset, byggt 1900. Det var från början tänkt att vara en undantagsstuga.

På fastigheten finns ytterligare tre byggnader - ett höns- och fähus ombyggt till förråd och dusch med bastu, ett uthus med verkstad och utedass samt en gäststuga från 1984 uppförd i gammal stil.

— Det är en del att ta hand om, medger Stefan Gripe. Det krävs att man tycker om att jobba med hus och trädgård för att trivas med ett sånt här fritidsboende.

— Dessutom är det en fördel att ha en ordentlig verkstad, tillägger han med ett skratt.

Stefans föräldrar köpte sommarparadiset på 60-talet. Dessförinnan hyrdes de små bostadshusen ut till företrädesvis unga familjer som jobbade i bygden.

— Det är säkert främsta skälet till att husen utvändigt inte förändrats sen de byggdes. Invändigt har de fortlöpande förnyats och förändrats. Men de har inte som många andra gamla hus försetts med veranda eller ny fasad.