Det var den 28 juli i år som Mikael Odenberg (M), tidigare försvarsminister, öppet kritiserade Alliansens misstroendeförklaring mot nuvarande försvarsminister Peter Hultqvist (S) på DN Debatt. Odenberg skriver i sin debattartikel att något formellt ansvar för samordning av kommunikation mellan statsråd och departement inte ligger på försvarsministern. Detta ansvar ligger på inrikesministern. En misstroendeförklaring mot Hultqvist som vidtog åtgärder inom Försvarsmakten anser Odenberg är att gå för långt.

Riksdagsledamöterna Sotiris Delis (M) och Tomas Tobé (M) anklagar nu Odenberg för vänskapskorruption med Hultqvist i varsitt inlägg på sociala medier.

Delis skriver "Egen agenda ljuger aldrig mina vänner." i samband med tre bilder där man bland annat kan se Odenberg äta middag tillsammans med Hultqvist.

Annons

När tidningen når Delis per telefon berättar han att han inte vill fortsätta diskutera Facebook-inlägget.

– Det handlar inte om att vi grälar internt. Det handlar om lojalitet och att stå på Alliansens sida, säger Delis.

Vidare förklarar Delis att han inte driver en egen linje i frågan utan baserar sin ståndpunkt på vad Moderaternas och Alliansens linje är.

– Vi ska fullfölja misstroendeförklaringen, det är den korrekta saken att göra, säger han.

Odenberg har kommenterat kritiken i ett eget Facebook-inlägg och skriver: "Trots att det har gått tio år sedan jag lämnade partipolitiken får jag allt emellanåt höra synpunkten att jag är "illojal" om jag, när jag deltar i den samtida samhällsdebatten, kritiserar mina egna. Jag har inte längre med saken att göra och borde dra något gammalt över mig. En i mitt tycke en mycket märklig definition av lojalitet."