Skrivarnätet Småland, Eksjö musei- o hembygdsförening, NVB (Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet), Eksjöslöjdarna, Eksjö Brandmuseum och Historisk Centrum. Den kulturintresserade har en del att välja på när NBV bjuder in till kulturvecka.

– Det är tredje året vi arrangerar det här. Allt började egentligen med Smålands kulturfestival som är i november. Vi tyckte inte det var riktigt rätt tid så vi bröt oss ur och gjorde en egen vecka för att uppmärksamma kulturen, berättar Anette Oscarsson.

– Vi gör det här för att vidga begreppet kultur. Vi vill värna om kulturen så den inte försvinner, vi får inte tappa det vi har runt omkring oss och vår historia, fortsätter Oscarsson.

Många av föreningarna känner vi igen sedan tidigare. Stora nyheten för året är Eksjö Brandmuseum.

– Vi har hållit på undan för undan med att bygga upp det här under 10-15 år. Vi har tidigare inte varit engagerade men det är tacksamt att vi får bara med nu och visa upp vad vi gör och att vi finns, berättar Kurt-Erik Carlsson och Lars Svensson från Eksjö brandmuseum men som också representerar Eksjö musei- o hembygdsförening.

Annons

Först ut är Skrivarnätet Småland på fredag som bjudit in författaren Anna Melle. Det blir även Sagotur med KulTuren med bas från Allan Jardéns böcker.

Under lördagen är det dags för den populära hantverksmarknaden på Fornminnesgården med Eksjö musei- o hembygdsföreningen där mycket av det gamla hantverket är i fokus.

Under lördagen slår Eksjöslöjdarna, som firar 30-årsjubileum, upp portarna.

– Vi kommer att berätta om föreningens historia och vi lovar en våldsam kakbuffé, säger Ann-Louise Petersson.

NBV öppnar för utställning om kulturen under måndagen och det blir även tantcafé där Lilla fruntimret (Gunilla Dahlgren) presenterar kulturtanten.

På tisdag är det så dags för Eksjö brandmuseum där du kan hitta en alarmarmeringsutrustning, olika pumpverk, andningsskydd, ångspruta och revolverspruta från början av 1900-talet.

Till sist är det dags för Historisk Centrum under tisdagen som har öppet hus där man berättar hur man arbetar med inscanning av bilder och historisk forskning. Det kommer även bjudas på föreläsning om släktforskning under kvällen.

Fakta

Kulturveckan

Fredag: Skrivarnätet Småland.

Lördag: Eksjö musei- o hembygdsförening.

Lördag: Eksjöslöjdarna.

Måndag: NBV.

Tisdag: Eksjö Brandmuseum.

Onsdag: Historisk Centrum.

NBV