Det skiljer 16 år mellan de båda. Christian Ternstedt är uppvuxen i Vetlanda och Eksjö, Stefan Sterner har bott i Vetlanda sedan 1990-talet. De har till och med bott på samma gata i Eksjö en gång i tiden men kände då inte till varandra. Att de nu driver mäklarfirman Spanish Homes tillsammans är tack vare facebook och de träffades för första gången nere på Solkusten. Gott om svenskar finns det i Costa del Sol men kanske inte två mäklare som båda kommer från Småländska Höglandet.

Satsar på eget

Christian Ternstedt arbetade tidigare som mäklare på Fastighetsbyrån, Stefan Sterner på Mäklarringen. Christian, som en del kanske känner igen från tv-programmet Robinson, lyckades i höstas kamma hem titeln som Fastighetsbyråns bästa säljare både i Sverige och Europa. Det styrkebeskedet gav honom modet att starta eget.

— Arbetstiden är på pappret 10 till 18, men i praktiken arbetar man från morgon till midnatt med provision. Så jag beslutade mig för att satsa på eget istället.

Svenskarnas köplust är stor när det gäller Spanien, där hus- och lägenhetspriser rasade vid lågkonjunkturen 2008. Under första kvartalet 2017 gjordes 940 bostadsköp av svenskar i Spanien. Det motsvarar en ökning med 15,9 procent jämfört med första kvartalet 2016 och en ökning med hela 55 procent jämfört med första kvartalet 2015. Detta enligt siffror från fastighetsbyrån.

Tidigare kanske det mer var pensionärer och golfare som köpte hus på Costa del Sol. Idag kan det vara medelålders medelklassfamiljer som passar på att köpa boende i solen. Boenden som de hyr ut stora delar av året men som de planerar att bo i när de blir pensionärer.

Annons

— En del lånar upp hela huset hemma i Sverige och avsätter kapitalet i Spanien, berättar Christan Ternstedt.

Tvårummare säljer bra

Tvårumslägenheter (tre rum med svenska mått), med två badrum och gemensam pool nära havet, för två miljoner kronor är det som säljs mest. Föreningen har då också oftast egna tennisbanor och gym också som köparen kan nyttja.

Vissa tittar på objekten på nätet och köper lägenheter osedda, som ett sätt att investera pengar.

— Värdeökningen var 5,4 procent under 2016 och det ser inte ut att vända, säger Ternstedt som menar att bostäder fortfarande är hälften så dyra idag som för tio år sedan.

Många svenskar som haft utlandsboende säljer sina bostäder i exempelvis Turkiet eftersom det är oroligt där och satsar på Spanien som de upplever som tryggare.

Även om solen och värmen lockar så kan man också åka skidor här mellan jul och mars månad

— Jag har två timmars bilresa till Sierra Nevada. Där finns en jättefin skidanläggning på 3 000 meters höjd, berättar Stefan Sterner som kommer att arbeta en del i Sverige, för att här förbereda kunderna på deras köp.